Gezond voor de klas

Goed voor jezelf zorgen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het is echter belangrijk. We leggen uit waarom, inclusief voor-jezelf-zorg-tips.

Werkend in het onderwijs heb je de afgelopen periode heel wat flexibiliteit en creativiteit aan de dag moeten leggen. Hoe enthousiast iemand als leerkracht ook is, dat kost bakken energie. En nog altijd vraagt het onderwijs in deze tijd om flink veel aanpassingen en maatregelen om het zo corona-proef mogelijk te laten verlopen. 
 
Om als leerkracht gemotiveerd en positief te blijven, is het belangrijk goed voor jezelf te zorgen. Volgens positivo Jelle Hermus (van So Chicken) is dat helemaal niet egoïstisch. Je kunt immers veel meer voor mensen om je heen betekenen als je goed in je vel zit. Waarom je dat zou doen? Omdat zorg dragen voor je omgeving, of dat nu het milieu is, de buren of de kinderen in een klas, voldoening en betekenis geven. 
 
Positief in het leven staan, begint bij jezelf
 

Start de dag goed

Jelle is van mening dat meditatie in de ochtend een steentje aan bijdraagt en een goede ochtendroutine ook. Dat bestaat uit onder meer een paar yoga- of sportoefeningen, gezond ontbijten, een stukje schrijven in je dagboek en je dag zo plannen dat je aan een doel werkt. 
 

Investeer in relaties

Relaties zijn misschien nog wel het meest belangrijk voor ons als sociale wezens. Het betekent dat je die moet koesteren en niet te snel of helemaal niet moet oordelen over anderen. Juist investeren in andere mensen is belangrijk. Stop in je clutch altijd je ov kaart zodat je op ieder moment je familie of je vrienden kunt bezoeken. Op de fiets kan natuurlijk ook. 
 

Stop met piekeren

Iedereen piekert wel eens en vooral veel. Het heeft geen zin, want vaak gaat het om piekeren over de toekomst of naar aanleiding van het verleden. In het heden is er eigenlijk niet zoveel aan de hand. Dus stop met piekeren over dingen waar je eigenlijk geen invloed op hebt. 
 

Kies voor liefde en blijdschap

In veel gevallen zijn deadlines en taken afronden een doel. De hele dag ben je met je laptop in de weer om die deadline te halen, en aan het einde van de dag verlaat je doodmoe met je laptoptas 17 inch het kantoor. Dat kan nooit je levensdoel zijn. Wees daar alert op. Zorg ervoor dat je als doel liefde en blijdschap hoog in het vaandel hebt staan. 
 

Wees tevreden

Tevredenheid is belangrijk dan geluk. Geluk zit ‘m in momenten en je weet nooit wanneer die zich voordoen. Kijk naar wat er is, waar jij je goed bij voelt en wees daar tevreden mee. De rest komt wel, of niet. Dat doet er eigenlijk niet zoveel toe. Daar hangt jouw levensgeluk niet vanaf. 
 

Laat los

Loslaten is een belangrijk gegeven als je van het leven wilt genieten. Je schuldig blijven voelen, je schamen over iets wat is gebeurd, boos zijn over een gebeurtenis. Het kost je bakken energie en het helpt je niet verder. Laat het los.   
 

Kies voor een positieve uitstraling

Zorg voor je eigen welzijn. Dat betekent regelmatig bewegen, goed eten, en je mentale gezondheid in acht nemen. Om er maar een paar te noemen. Wees aardig voor jezelf en geef jezelf eens iets cadeau. Dat hoeft echt niet direct een Castelijn en Beerens tas te zijn (alhoewel dat wel leuk is!), maar kies eens voor jezelf. Zoals gezegd is dat niet egoïstisch. Als jij er blij van wordt, straal je dat uit en raak je vol energie. Met een positieve uitstraling kun je gemakkelijk anderen besmetten. Vanuit zelfliefde creëer je een mooiere wereld.