Thuisonderwijs geven

Door het coronavirus zitten duizenden basisschoolleerlingen thuis. De ouders meestal ook. In deze tijden moeten de kinderen leren op afstand. Als ouder kun je jouw kinderen hierbij ondersteunen. Ga in gesprek met de school omdat de leraren de onderwijsbehoefte van jouw kind het best kennen. Stem de plannen voor thuisonderwijs dus goed af met de school.

Hou het leuk  

Motivatie is het allerbelangrijkst voor je kind. Zorgt dan ook dat het leuk blijft. De schoolomgeving is nou eenmaal niet vergelijkbaar met de thuissituatie. Zeker voor kinderen in de basisschoolleeftijd hou je de oefeningen die je thuis doet kort, maximaal een kwartier per oefening. Ga ook niet alleen achter de computer zitten of werkbladen maken, maar maak het leren interactief. Speel bijvoorbeeld een educatief spel of onderneem samen een activiteit waar je kind van kan leren. Schrijf of knutsel bijvoorbeeld samen een kaartje om naar opa en oma te sturen of reken uit hoeveel postzegels er op de kaart moeten als opa en oma aan de andere kant van het land zouden wonen. Ook kun je samen creatieve ideeën bedenken om hulp te bieden in de buurt. Of ga vaste lasten zoals energie, verzekeringen of sim only vergelijken om je kind bewust te maken van de waarde van geld. Laat de, wat oudere, kinderen bijvoorbeeld de besparingen uitrekenen met de bedragen die jij ze geeft. 

Bereid je goed voor

Een goede lesvoorbereiding zorgt ervoor dat jij de kennis goed aan je kind kunt overdragen. Lees de instructies bij lessen en opdrachten zorgvuldig door. Bij vragen kun je gerust contact opnemen met de school. Als je iets opvalt aan de opdrachten kun je dit ook op een later moment terugkoppelen. Hierdoor zorg je ervoor dat de kwaliteit van het materiaal optimaal is en dat het ook voor andere ouders duidelijk is wat de bedoeling is. Scholing van je kind heeft een bepaalde overlap met de opvoeding. Doordat kinderen tegenwoordig alles kunnen opzoeken op hun tablet, telefoon of laptop worden ze blootgesteld aan veel nepnieuws. Dit kun je direct ontkrachten door duidelijk te maken dat bepaalde berichten niet waar zijn.   

Neem angst weg

Op dit moment leven we in een aparte situatie. Hierdoor kunnen er bij kinderen angsten optreden, wat de Kindertelefoon terugziet in een grote stijging van het aantal telefoontjes. Zo gaat het op het nieuws alleen nog maar over het coronavirus en merken de kinderen zelf natuurlijk ook dat ze niet meer naar school gaan. Ook papa en mama zijn waarschijnlijk de hele dag thuis. Het is belangrijk om hier stil bij te staan, maar om het niet groter te maken dan dat het is. Leg je kind uit dat we in een veilig land wonen en dat deze beslissingen worden genomen door mensen die weten waar ze over praten. Vertel je kind ook wat het zelf kan doen om verspreiding van het virus tegen te gaan, zoals vaker de handen wassen, papieren zakdoekjes gebruiken en niezen in de elleboogholte. Dit geeft je kind vertrouwen. Nog niet genoeg? We hebben meer tips en inspiratie.