Kijken studenten nog tv?

Wanneer je het huis uit gaat, is dat natuurlijk een spannende stap. Je gaat voor eerst echt je eigen huishouden regelen. Daarbij wil je zoveel mogelijk van alle gemakken voorzien zijn. Kookgelegenheid en een badkamer en wc zijn altijd wel aanwezig, maar je wilt je er natuurlijk ook van verzekeren dat je kunt internetten en televisie kunt kijken op je nieuwe adres. Daarbij let je wel op de centen, want je zwemt als student nu eenmaal niet bepaald in het geld. Zo kun je voor de keuze komen de staan of je je internetabonnement wil combineren met een tv abonnement, of dat je hierop moet beknotten. En is televisie eigenlijk überhaupt iets waar studenten anno 2020 nog voor kiezen, of kiezen ze ervoor om alleen een internetabonnement te nemen en daarnaast gebruik te maken van streamingdiensten als Netflix en Videoland? 

Goedkoop tv abonnement

Laten we voorop stellen dat er genoeg goede redenen om wél voor televisie te kiezen. Zo kijk je live naar nieuws en sport en kun je je favoriete programma’s op de voet volgen. Hoewel een tv abonnement wettelijk minimaal 30 zenders moet bevatten, hoeft zo’n abonnement niet onbetaalbaar te zijn. Wanneer je online goed zoekt naar het goedkoopste tv abonnement bestaat allicht de kans dat je iets kunt vinden wat voor jou nog betaalbaar is en waarin de belangrijkste zenders voor jou opgenomen zijn. 

Minder interesse in lineaire televisie

Kijken we naar het tijdsbeeld, dan zien we dat mensen onder de twintig nog maar een uur per dag naar televisie kijken, en daarbij zit het uitgesteld kijken inbegrepen. In de leeftijdscategorie 20-34 daalt de interesse in lineaire televisie ook sterk. We kunnen dus wel stellen dat studenten over het algemeen nog maar weinig naar traditionele televisie kijken. Streamingdiensten vullen dit gat op. Met NPO Start of NLZIET kan men immers televisieprogramma’s terugkijken, op YouTube is een wereld van gratis content en – wellicht belangrijker nog – betaalde streamingdiensten als Netflix en Videoland bieden een groot aanbod aan on-demand series en films. Met behulp van een smart tv of een Chromecast kan men dit bovendien ook gewoon op het televisietoestel bekijken, dus het is een comfortabel alternatief geworden.   

Meekijken op andermans abonnement

Wat wellicht de belangrijkste reden is dat studenten kiezen voor Netflix of Videoland, is het feit dat ze er vaak niet zelf voor betalen. Het is immers mogelijk om voor deze diensten abonnementen te nemen waarop meerdere gebruikers zijn toegestaan. Het gevolg daarvan is dat studenten vaak op hun kamers inloggen op het abonnement van hun ouders en zo gratis kunnen kijken. Andere studenten die dit geluk niet hebben, delen abonnementen met huisgenoten of vrienden en hebben hierdoor maar weinig kosten aan het afnemen van de dienst.

Spannende serie of Op1?

Natuurlijk zijn er wat vraagtekens te zetten bij de inhoudelijke meerwaarde van de films en series die gebinged worden op de bank in de studentenkamers. Hoewel er zeker ook interessante documentaires te vinden zijn op Netflix en Videoland, is het niet de plek om op de hoogte te blijven van de actualiteiten. Dat aanbod is juist de redenen waarom ‘ouderwetse’ televisie nog steeds meerwaarde heeft. Die programma’s zijn natuurlijk nog wel terug te vinden op NPO Start, maar de vraag is of de gemiddelde student als hij de keuze heeft tussen een spannende serie of Op1 toch niet voor het eerste zal kiezen. En dat is jammer, want je studententijd is toch de periode waarin je je politieke inslag bepaalt.