Succes bijlesleraar

Je ziet het steeds meer: leerlingen van de basisschool en het voortgezet onderwijs die bijles volgen. Iedereen weet dat het vak van leraar onder druk staat. Er is een personeelstekort in het onderwijs en klassen worden hierdoor steeds groter. De leraar heeft dan onvoldoende tijd om alle leerlingen individueel te begeleiden, ook al heeft de leerling een achterstand. Daar tegenover staat dat ouders steeds hogere verwachtingen van hun kinderen hebben. Als zij merken dat leraren onvoldoende tijd vrij kunnen maken om hun kind(eren) te begeleiden, zal er al snel voor bijles gekozen worden.

Redenen voor bijles voor de leerling 

Leerlingen kunnen diverse redenen hebben om een bijlesleraar in te schakelen. Sommige leerlingen zijn gewoon niet goed in enkele vakken en willen met bijles hun kennisniveau ophalen om zo betere cijfers te krijgen. Vooral als er een examenperiode aan zit te komen, zie je een stijging in het aantal leerlingen dat bijles volgt. Maar bijles kan ook andere doelen dienen. Leerlingen met weinig zelfvertrouwen zullen met bijles veel meer vertrouwen op kunnen bouwen. Immers, een foutje maken in het bijzijn van je bijlesleraar is minder erg dan wanneer je dit voor een hele klas doet. Dan zijn er ook nog leerlingen die niet per se bijles willen, maar wel huiswerkbegeleiding. Dit zijn vaak de leerlingen die moeite hebben met het plannen en organiseren. Zij behalen slechte resultaten, door een slechte planning. Bij deze leerlingen zie je vaak dat het huiswerk nooit af is. In dit geval kan huiswerkbegeleiding zeer nuttig zijn. En dan zijn er nog de moeilijke leerlingen. Bijvoorbeeld leerlingen met dyslexie, ADHD of andere beperkingen. In het reguliere onderwijs krijgen deze leerlingen vaak te weinig aandacht. Met bijles kunnen zij veel beter meekomen.
 

Welk type bijlesleraar?

Bijlesleraren hebben het nog nooit zo druk gehad. Er zijn twee soorten bijlesleraren. Er is de student die graag een zakcentje wil bijverdienen door bijles te geven en er zijn professionele bijlesleraren die van bijlesleraar hun beroep gemaakt hebben. Enig verschil tussen beide type bijlesleraren is er wel. De kwaliteit van bijles zal bij een student in de regel wat lager liggen dan de professionele bijlesleraar. Wil een leerling zijn prestaties ophalen bij bepaalde vakken, dan is het inhuren van een student goed te doen. Bij leerlingen die complexere problemen hebben, is het verstandig om een professionele bijlesleraar in te schakelen. Deze heeft hier meer ervaring mee of heeft bepaalde opleidingen gevolgd. Uiteraard zal het tarief van een professionele bijlesleraar ook wat hoger liggen.
 

Hoe pak je het als bijlesleraar aan? 

Als je als bijlesleraar aan de slag wilt, of je nu student bent of professional, je kunt ervoor kiezen om bij de leerlingen thuis te komen, of dat de leerlingen bij jou komen. Aan beide methodes zitten voor- en nadelen. Kom je bij de leerling thuis, dan geef je les in hun vertrouwde omgeving en vaak heb je ook directer contact met de ouders. Bij de leerling thuis lesgeven kan ook nadelig zijn, omdat de leerling dan te snel is afgeleid. In dat geval kun je of er voor kiezen om een eigen lesruimte te huren. Dit is voor de student als bijlesleraar meestal niet weggelegd. Bij het huren van een eigen ruimte moet je ook rekening houden met zaken zoals verzekeringen. Je moet dan zeker een opstalverzekering vergelijken. Een opstalverzekering vergelijken, maar ook een inboedelverzekering, is belangrijk omdat je veel leerlingen over de vloer krijgt. Schade kan dan snel ontstaan en zo ben je in ieder geval gedekt.