Goed fietsen

Goed fietsen is een kunst, die uiteindelijk vrijwel iedereen in Nederland beheerst. Dat leer je al jong, maar de echte ervaring doe je op latere leeftijd op. Vooral tijdens de lagere- en middelbareschooltijd. 

Leren doen we vooral op school. Leren fietsen gebeurt al veel eerder. De eerste stappen daartoe worden vaak genomen met een loopfiets. Trappen hoeft nog niet, evenwicht houden wel en sturen ook. 
 
Loopfietsjes zijn er al voor kinderen vanaf een jaar of twee. Met een zadel en stuur die hoger gezet kunnen worden, kunnen kinderen er lang plezier van hebben. Daarentegen willen de meeste jonge (loop)fietsers niets liever dan leren trappen. Belangrijk daar zij straks met hun herschel kids rugzak op de rug naar school toe moeten gaan fietsen.
 
Met misschien een skelter als tussenstation, waarbij er minder aandacht besteed hoeft te worden aan het evenwicht, maar de mogelijkheid voor snelheid en manoeuvres uithalen het kind vooral aanspreken, is dit allemaal een opmaat naar een heuse kinderfiets. Eerst leert een kind fietsen op een fietsje met zijwieltjes uitgerust, maar die kunnen er vaak al gauw vanaf. 
 

Kies voor een fiets op maat

Een fiets op maat is belangrijk omdat het kind goed met zijn voeten bij de grond moet kunnen als het op het zadel zit. Een te kleine fiets is ook niet aan te raden want dan raken de knieën gevaarlijk snel het stuur en dat geeft brokken. 
 
Een fiets op maat biedt de juiste balans. Het kind moet leren goed vooruit te kijken en tijdig te remmen en het leert veilig op- en afstappen. Na de kleine kinderfiets van bijvoorbeeld 10 of 12 inch, volgt al snel een groter formaat. 
 
Gemiddeld hebben jongens tussen de 6 en de 8 jaar een jongensfiets 20 inch in hun bezit waar ze zich goed mee weten te redden. Tijdens deze lagereschooltijd is de fiets het meest voor de hand liggende aangewezen vervoersmiddel. 
 
Richting de middelbareschooltijd komen de 24 en 26 inch kinderfiets in beeld. Een groter model in een echte jongensuitvoering. Het is de periode dat kinderen echt aan het verkeer gaan deelnemen en uiteindelijk zelfstandig naar de middelbare school fietsen. 
 
Ze zijn volgens Veilig Verkeer Nederland vooral dat eerste jaar kwetsbaar. Daarom wordt automobilisten ook wel gevraagd om extra op deze jonge verkeersdeelnemers te letten. Ze zijn nog vrij onervaren op drukke fietspaden en kruisingen, laten zich snel afleiden door vriendjes of andere zaken en zijn vooral met zichzelf bezig. 
 
Reden temeer om goed te leren fietsen. Wie de fiets goed onder controle heeft, kan zich beter richten op het verkeer om hem of haar heen.