Sollicitatietips baan in het onderwijs

Net je diploma op zak? Of ben je werkzaam in het onderwijs, maar wil je van baan wisselen? Een spannende tijd, want je gaat solliciteren. Een passende vacature vinden en een goed curriculum vitae opstellen, leiden je naar dat ene doel: jouw droombaan in het onderwijs vinden. Vergroot je kansen op de banenmarkt met deze handige sollicitatietips! 

Een leuke vacature: waar vind je die?

Onderwijsvacatures kun je vinden op internet en via verschillende vacaturewebsites. Van algemene vacaturesites tot specifieke onderwijsvacaturebanken. Ook via Facebook, LinkedIn en Instagram kom je geregeld oproepjes tegen. Vergeet ook niet om contacten te onderhouden met medestudenten, oud-collega’s en stagescholen. Wie weet vind je via je netwerk een nieuwe baan. 
 

Aan de slag als invaller

Lukt het niet om een baan te vinden of wil je als invaller aan de slag? Dan kun je je aanmelden bij een invalpool. Invalpools zijn meestal te vinden via websites van schoolbesturen, dan wel online bij vacatures voor invallers. Natuurlijk kun je ook altijd een open sollicitatie sturen naar een school die je op het oog hebt.
 

Vacature gevonden? Ontwikkel een representatief cv

Tijd om een pakkend cv te schrijven. Dit doe je door de vacaturetekst uit te pluizen en de functie-eisen goed te lezen. Pas daarna jouw cv hierop aan. Bedenk een aantal concrete praktijkvoorbeelden waaruit blijkt dat je aan de eisen voldoet. Details over onderwijsniveaus, het aantal leerlingen en voor welke klassen je hebt gestaan, doen het ook goed op een cv.
 

Onderwijservaring doe je overal op

Denk ook out-of-the-box: werkervaring op je cv is erg belangrijk. Toch hoeft dit niet altijd om onderwijservaring als leerkracht te zijn. Heb je gewerkt als coach bij een voetbalvereniging? Of als stagebeleider? Ook hiermee toon je jouw affiniteit met het onderwijs en begeleiding van groepen.
 

Onderscheid jezelf met een verbluffende lay-out

Hoe zorg je ervoor dat jouw cv opvalt tussen al die andere papiertjes die binnenkomen? Door gebruik te maken van een professioneel cv sjabloon. Met een grafisch opgemaakt sjabloon straal je professionaliteit uit en onderscheid je jezelf van de rest. Meer kans dus om uitgenodigd te worden voor een gesprek!  
 

Doe onderzoek en let op spelfouten

Als laatste stap schrijf je een overtuigende sollicitatiebrief. Begin met een goede openingszin en laat je enthousiasme spreken. Doe ook onderzoek naar de school, haar leerlingen en de schoolmissie. Samen met de praktijkvoorbeelden die je al eerder hebt opgeschreven, toon je in je brief dat jouw ervaring en vaardigheden aansluiten bij de missie van de school. 
 
Spelfouten in je cv of sollicitatiebrief komen, zeker in het onderwijs, zeer onprofessioneel over. Zorg ervoor dat, voordat je de brief en cv verstuurt, iemand anders met een frisse blik naar je documenten heeft gekeken. Een double-check is geen overbodige luxe!