Stevige kinderrugzak

Even is er niet gesjouwd met zware schooltassen nu er wekenlang thuisonderwijs is gegeven. Binnenkort gaan de basisschoolkinderen weer naar school en gaat de rugzak weer om. Dit zijn de redenen waarom deze stevig moeten zijn.  

Er is enorm veel keuze als het gaat om een schooltas voor kinderen. Van fleurige, kleurige exemplaren gemaakt van gerecyclede petflessen, tot hippe leren of canvas rugzakken, crossbodytassen en zelfs shoppers. In alle gevallen geldt er echter maar één ding: wat doet het gewicht van de tas met het jonge lichaam van de scholier? 
 
Er wordt immers heel wat in meegesjouwd. Wie meent dat dat pas gaat spelen als de middelbareschooltijd aanbreekt, heeft het mis. Ook basisschoolleerlingen hebben soms heel wat met zich mee te nemen. Laptops, boeken en knutsels, alles wordt in de Zebra tassen gestopt.   
 

Zebra rugzak moet ervoor zorgen dat rug niet overbelast raakt

Over die Zebra tas gesproken. Niet voor niets wordt er veelvuldig voor een rugzak van dit merk gekozen. Deze rugzak is namelijk zo stevig en ergonomisch vormgegeven dat het kind er geen rugpijn van krijgt. Mits natuurlijk het gewicht in acht wordt genomen.
 
Volgens ergotherapeuten mag een rugtas voor kinderen niet meer dan tien procent van het lichaamsgewicht van een kind wegen. Dat wordt nog wel eens overschreden. Een stevige kinderrugzak, bijvoorbeeld een Zebra rugzak, moet er in ieder geval voor zorgen dat de rug niet overbelast raakt. Deze rugzak verdeelt in ieder geval het gewicht goed en heeft stevige banden die niet in de schouders snijden. Kinderen in de groei zijn kwetsbaar als het om de rug gaat. Er wordt bovendien heel wat van de spieren gevraagd. 
 

Zebra tas kan spierspanning verlichten

Fysiotherapeuten zien regelmatig dat rugpijn bij kinderen ook wel wordt veroorzaakt door veel sporten. Vaak is er dan sprake van een overbelasting. Kinderen zijn natuurlijk heel enthousiast als het om sporten gaat, maar in combinatie met ook nog eens veel buitenspelen en een zware rugtas dragen of een Zebra tas vol sportspullen meesjouwen, kan het wel eens te veel worden. De belastbaarheid op de rugspieren en de spieren in de romp wordt dan overschreden. 
 
Bovendien staan de spieren van kinderen nogal eens bloot aan flinke spanningen, vooral als ze een groeispurt doormaken. Opgeslagen spanning bouwt zich op met lichamelijke klachten als gevolg. In zo’n geval kan een goede Zebra tas al een deel van de spierspanning wegnemen. 
 
Als er toch sprake van blijvende rugpijn is, wordt geadviseerd de klachten serieus te nemen en een fysiotherapeut te raadplegen. Hij of zij kan goed kijken wat er aan de hand is. Nadat ernstige aandoeningen uitgesloten zijn, is het soms de beste remedie om de kracht en stabiliteit van de romp te vergroten. Het kind zal dan lichamelijk sterker worden.
 
Sommigen menen dat rugpijn bij kinderen vaker voorkomt dan voorheen. Inderdaad wordt er dan gewezen op zware schooltassen, een verkeerde houding op de stoel in de klas of een slechte conditie. Onderzoekscijfers daarvoor ontbreken echter. In alle gevallen mag het duidelijk zijn dat het juist wel goed is dat kinderen blijven bewegen en daarmee hun spierkracht en zeker ook mentale kracht vergroten.  
 

Adviezen om rugproblemen te voorkomen op een rij:

  • Zorg dat het kind een juiste houding heeft, ook in de schoolbanken en achter de computer
  • Voorkom het tillen van (te) zware rugtassen en kies in ieder geval voor een stevige rugzak
  • Zorg dat het kind in een goede conditie verkeerd door voldoende te bewegen, genoeg te slapen en gezond te eten. 
  • Wees alert op spanningen, zowel lichamelijk als geestelijk. Het kan in beide gevallen leiden tot klachten die zich vaak lichamelijk uiten. Rugpijn is daar een onderdeel van.