studeren Zweden

Er studeren maar liefst zo’n dertigduizend internationale studenten in Zweden en het heeft twee topranking universiteiten. Ook jij kunt daar deel van uitmaken. 

De Zweedse overheid financiert een groot deel van het hoger onderwijs. Wie een master in Zweden zou willen doen, kan kiezen uit maar liefst zeshonderd programma’s die in het Engels worden gegeven. In Zweden bevinden zich veertien openbare universiteiten en afkomstig uit Nederland betaal je geen collegegeld. Reden genoeg dus om in het land van de Fjallraven rugzak te gaan studeren.  
 
Het onderwijs in Zweden staat hoog aangeschreven en iedereen spreekt er goed Engels. Komt nog bij dat als je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan, je in het noordse land op je plek zit. Zweden leven met de seizoenen en zijn een kei in het outdoor leven, met groot respect voor de natuur. Als je weet dat een deel van de opbrengst van de bekende klassieke rugzak, de Fjallraven Kanken, wordt geïnvesteerd in projecten voor het behoud van de natuur dan moge dat duidelijk zijn. 
 

Als student mag je in Zweden werken, zonder urenlimiet

Volgens ervaringsdeskundigen zijn internationale studenten in Zweden meer dan welkom. We noemden al het Engels spreken dat eigenlijk iedere Zweed goed kan. Daarnaast er is een goed openbaar vervoer netwerk waardoor je je gemakkelijk kunt verplaatsen, en niet onbelangrijk: je mag er als buitenlandse student gewoon een baan op na houden. Ongeacht het aantal uren. 
 
Creativiteit is een belangrijke pijler in studie en werk. Naast alle andere kwaliteiten die er zijn is dit er eentje die de Zweden hoog in het vaandel hebben staan. In Zweden wordt waarde gehecht aan onafhankelijk denken en het is een niet-hiërarchische maatschappij. Het is dan ook een land waar innovatie en onderzoek belangrijk zijn. 
 
Outdoor leven is belangrijk in Zweden. Het geeft je de gelegenheid om naast je studie veel buiten te zijn en de natuur te ontdekken. Dat is echt een toegevoegde waarde als je er gaat studeren. Die Zweedse uitvinding van het merk Fjallraven, wat overigens de Zweedse benaming is voor het poolvosje, is zo gek nog niet. Met zo’n rugzak en outdoor outfit kun je het hele jaar door -zonder het ook maar koud te krijgen- in je vrijetijd de natuur in.