Normal_techniek_430015

Met Meet-ups in Tech komen pabodocenten in aanraking met de beroepspraktijk van technische bedrijven. Onlangs was er een Meet-up in Tech bij Vanderlande in Veghel, wereldmarktleider in transportsystemen. Pabodocent Danny Pasaribu: “het bezoek heeft veel indruk op mij gemaakt, dit kan ik zeker gebruiken op mijn Pabo.” Dit meldt TechniekTalent.

Om pabostudenten goed voor te bereiden op het toekomstige W&T-onderwijs dat ze moeten geven, helpt het als ook hun pabodocenten een helder beeld hebben van wat er in technische bedrijven gebeurt en hoe breed en veelzijdig het vakgebied is. De Meet-up in Tech bij Vanderlande geeft dat beeld. Pabodocenten maakten een interactieve tour door het bedrijf, ontmoetten de professionals die er werken en gingen met hen en docenten van andere pabo’s in gesprek over technologische innovaties in de sector en over de kijk van bedrijven op Wetenschap & Techniek in het onderwijs. De Meet-up in Tech bij Vanderlande is een samenwerking tussen TechniekTalent.nu en VHTO,  Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek.
 
Het hoogtepunt van de leerzame middag was het bezoek aan het indrukwekkende innovatiecentrum van Vanderlande. Hier ontwikkelt het bedrijf nieuwe transportsystemen die vervolgens wereldwijd bij diverse vliegvelden worden gebruikt om de juiste koffers bij het juiste vliegtuig te krijgen. Ook test Vanderlande nieuwe manieren van pakketsortering en bezorging voor bijvoorbeeld PostNL en Zalando, maar ook voor supermarkten als Albert Heijn. “Ik vraag me bij alles wat ik zie af: wat kunnen mijn studenten hiermee?’, vertelt Danny Pasaribu, pabodocent Rekenen aan Hogeschool de Kempel in Helmond. ‘Ik ben hier bovenal om zelf te leren, maar ik denk ook verder: wat kunnen studenten hier doen als ze bijvoorbeeld met hun stageklas of later met hun eigen klas langsgaan? Ik kan dit heel goed gebruiken voor de projectdagen die ik organiseer voor eerstejaars studenten.”
 
Ook Sonja Biesmans, pabodocent Techniek aan Fontys Pabo in Veghel, hoopt vooral dat ze handvatten krijgt om studenten te laten zien dat techniekonderwijs niet ingewikkeld hoeft te zijn. “Pabostudenten van nu krijgen maar een paar uur techniek. Ze denken dan vaak aan herrie en chaos in de klas of iets wat ingewikkeld is. Ze vinden het makkelijker om leerlingen een boekje en een pen te geven. Dat wil ik veranderen. Nu ik hier zo rondloop en de verhalen van de professionals hoor, heb ik alweer heel veel nieuwe ideeën voor opdrachten om dat beeld te veranderen. Het geeft een inspirerende kijk op de andere kant van techniek.”
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids