Normal_techniek__mbo__hbo__uni__samenwerken__studenten__elektrisch

De MBO Raad en het landelijk expertisebureau VHTO krijgen van het Europese programma Erasmus+ subsidie voor het project GirlsTech. Via GirlsTech willen de MBO Raad en VHTO kennis uitwisselen met de zeven andere deelnemende landen aan het project over meisjes en vrouwen in het techniekonderwijs. Dit meldt de MBO Raad.

Eerder deed Denktank Genderfocus mbo Techniek een oproep om met Europese collega-scholen ervaringen te delen met betrekking tot de werving, doorstroom en succesvolle uitstroom van vrouwelijke studenten in technische mbo-opleidingen. De denktank bestaat uit managers en directeuren van technische en ICT-opleidingen van diverse mbo-scholen en heeft eerder dit jaar het pamflet ‘Meer meisjes in mbo Techniek’ opgesteld.

Via het project GirlsTech wil de MBO Raad goede praktijkervaringen uitwisselen met de zeven andere Europese landen. De projectaanvraag is door Erasmus+ met een zeer goede beoordeling gehonoreerd. Erasmus+ prijst de selectie van de landen.

Nu de economie weer aantrekt verwacht de technieksector nog grotere personeelstekorten. Van alle onderbenutte onderwijsdoelgroepen die in goed geschoold technisch personeel kunnen voorzien, zijn meisjes of vrouwen het meest dichtbij, maar moeilijk te bereiken. Tussen 1 september 2016 en 31 augustus 2018 gaan alle projectpartners bij elkaar op bezoek om een beeld te krijgen van de strategieën in de deelnemende landen die met meer of minder succes toegepast zijn. De eerste bijeenkomst vindt plaats op 29 en 30 november in Amsterdam.

De MBO Raad is verheugd over de toekenning en de hoge score. Samen met VHTO verwacht de raad inspirerende voorbeelden te zien die zullen bijdragen aan een verbeterde instroom van meisjes en vrouwen in de techniek.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids