Minister Bussemaker in gesprek met meisjes over techniek en wetenschap (archiefoto)

Op 23 april is het in het hele land Girlsday voor meisjes uit het primair en voortgezet onderwijs. In Deventer zal minister Bussemaker van Onderwijs het startsein geven voor de landelijke dag in aanwezigheid van zo'n honderd meisjes. Girlsday is een initiatief van het landelijk expertisecentrum VHTO om meisjes te motiveren voor een opleiding en beroep in de richtingen ict, techniek en bèta. Bij ruim driehonderd bedrijven verspreid over het land mogen meisjes in de leeftijd van 10 tot 15 jaar tijdens Girlsday een kijkje achter te schermen komen nemen. Dit meldt VHTO.

Bij Smurfit Kappa Zedek, een producent van verpakkingen en displays in Deventer, zal minister Bussemaker het winnende ontwerp bekend maken van een kartonnen virtual reality-bril. Daarna zal de minister samen met de winnaressen Girlsday 2015 officieel openen.

Aan de dag nemen zo'n 8500 meisjes van de basisschool en middelbare school deel. Zij zullen workshops gaan volgen bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in ict, techniek of chemie. Van rolstoelbouwen tot chemische proefjes en van het testen van waterkwaliteit tot robotica, alle vormen van techniek en bètawetenschap komen aan bod.

Girlsday maakt onderdeel uit van het Techniekpact van de overheid om de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt in de technieksector te verbeteren. Nederland heeft een tekort aan technisch personeel en nu kiezen nog te weinig jongeren voor een technische opleiding om dat tekort op te vangen. Girlsday is een van de activiteiten van VHTO om de interesse van meisjes voor de branche te bevorderen. Het ministerie van Onderwijs, CA-ICT, TechniekTalent.nu en Jet-Net werken mee aan het initiatief.

© Nationale Onderwijsgids