Normal_kinderen_internet_ict_computers_digitaal_kleuters

Voor leerkrachten die bijgespijkerd willen worden op het gebied van digitale geletterdheid is er DigiLeerKracht: een landelijk scholingsprogramma op het gebied van digitale vaardigheden voor leerkrachten in het basisonderwijs. Via DigiLeerKracht biedt het Landelijk Expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek VHTO leerkrachten de mogelijkheid om gratis, en in hun eigen regio, een tweedaagse scholing te volgen. Dit meldt VHTO.

In het scholingsprogramma DigiLeerKracht krijgen 2.000 geselecteerde scholen een uitnodiging om per school één leerkracht deel te laten nemen aan een (gratis) meerdaagse scholing waarin leerkrachten worden getraind op diverse aspecten van Computational Thinking. Ze leren over digitale geletterdheid, computational thinking en programmeren en hoe dit opgenomen kan worden in het eigen onderwijs. Ook gaan leraren zélf programmeren en krijgen ze tips over het gebruik van programmeerconcepten en tools (zoals robots, micro:bit en Virtual Reality). 
 
Tijdens het scholingsprogramma maakt elke leerkracht een tienpunten plan om Computational Thinking een plek te geven binnen de school. Hierbij wordt de leerkracht ondersteund door een vrouwelijke IT-professional of Informaticastudente. Leerkrachten vormen samen een regionaal netwerk om lesmateriaal, tips en ervaringen uit te wisselen.
 
De scholing is nadrukkelijk bedoeld voor basisscholen met weinig of geen ervaring met digitale geletterdheid. Het programma is dit jaar van start gegaan en zal gedurende twee schooljaren lopen. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids