Normal_ouderenzorg_mantelzorg_rolstoel_bejaarde_oudere_verpleging_verpleegster

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) is gestart met het opzetten van de nieuwe functie WoonHulp, waarbij mensen met een arbeidsbeperking geschoold worden om in de ouderenzorg te werken. Met behulp van Praktijkverklaringen is het mogelijk om geschoold te worden voor de werkzaamheden, die onder andere kunnen bestaan uit tafeldekken, koken, helpen bij het eten en als gastvrouw dienen op een afdeling. Door de scholing ontstaat loonwaarde voor mensen met een beperking, die niet altijd een diploma hoger dan voortgezet onderwijs op zak hebben. Het project werkt onder andere samen met zorgaanbieder Cordaan in Amsterdam. Dit meldt VGN.

Zorginstellingen die meewerken aan WoonHulp, dat ontwikkeld is door Calibris Advies, bieden zo de kans om ervaring op de doen in de ouderenzorg en de medewerkers krijgen hiervoor een kleine vergoeding. “Door veranderende wetgeving is de Wajong weggevallen”, zegt Ingrid Wagenveld, projectleider Leren en ontwikkelen bij het Leerbedrijf van Cordaan. “Wij zien het als kerntaak om deze mensen op hun eigen niveau te begeleiden en te stimuleren in hun ontwikkeling.” Dit zou hun kans op een betaalde baan kunnen vergroten.

De functie WoonHulp is nieuw, maar zeer welkom. Door de investeringen in de ouderenzorg door het kabinet ontstaan meer banen. Een deel daarvan zou ook ingevuld kunnen worden door mensen met een beperking. “Dat zijn zo tweeduizend banen voor mensen die (deels) arbeidsvermogen hebben”, aldus Frank Braaksma, directeur van Calibris Advies.

De competenties die deelnemers van het Leerbedrijf van Cordaan opdoen, worden vastgelegd in branche-erkende certificaten of Praktijkverklaringen. “Die creëren loonwaarde”, aldus Wagenveld. Praktijkverklaringen zijn in 2015 in het leven geroepen door Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Hierdoor kunnen mensen laagcomplexe taken, zoals papierprikken en vakkenvullen, laten erkennen door de werkgever. “Praktijkverklaringen zijn bouwstenen. Daar hebben mensen met een licht verstandelijke beperking levenslang profijt van”, zegt Frank Bluiminck, directeur van VGN.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids