Zwolse mbo- en hbo-scholen starten met eigen teststraat voor docenten

Op 20 oktober starten de acht mbo- en hbo-scholen in Zwolle met hun eigen coronateststraat voor docenten. De straat wordt bemand door studenten, en docenten kunnen er elk half uur getest worden op het coronavirus. Dit meldt Algemeen Dagblad.

De eigen teststraat van de acht scholen is de eerste teststraat in Nederland die als leerbedrijf zal gaan draaien. Het moet de oplossing worden voor het vele thuiszitten van docenten in afwachting van een coronatest. Er werken zo’n 5.000 mensen bij de acht scholen, waarvan het merendeel docent is. Zij krijgen geen voorrang bij testlocaties van de GGD en moeten daarom soms lang wachten op een test, wat tot grote verstoringen leidt in het toch al beperkte fysieke onderwijs.

De scholen werken samen met medisch bedrijf Hestia, die te allen tijde de touwtjes in handen houdt. Hestia levert het materiaal en de testen en doet ook de analyses, en de studenten nemen de testen af, nadat ze daarvoor een training hebben gehad. Woordvoerder van de scholen Jan-Ernst van Driel: “Dit zullen studenten van onder meer de opleiding doktersassistent zijn. Dit sluit aan bij hun toekomstige werkzaamheden. Wij zien dit als een mooie mogelijkheid om werkervaring op te doen, zeker nu het erg lastig is met stages.” Wel willen de scholen benadrukken dat studenten op geheel vrijwillige basis meewerken: het wordt geen verplicht onderdeel van een opleiding.

Door: Nationale Onderwijsgids