
Om het groeiende personeelstekort aan te pakken, is Defensie in 2023 gestart met een nieuw initiatief: het dienjaar. Hiermee krijgen jongeren de kans om een jaar lang als militair mee te draaien en ervaring op te doen in de krijgsmacht. Maar wat is een Dienjaar nu precies?
Voor wie is het Dienjaar?
Het Dienjaar is voor iedereen die door de keuring komt. Daarbij maakt het niet uit wat je achtergrond is. Er zijn twee routes:
- Regulier Dienjaar: voor jongeren van 18 tot en met 27 jaar
- Specialistisch Dienjaar: voor specialisten (18 tot en met 54 jaar) met minimaal 3 jaar werkervaring.
Tijdens een Dienjaar draai je 1 jaar mee als militair bij de marine, landmacht, luchtmacht of marechaussee. Je krijgt een opleiding, werkplek en een salaris. Tijdens dat jaar kan je jezelf zowel persoonlijk als professioneel verder ontwikkelen. Je volgt een basisopleiding en draait tegelijkertijd mee in een operationele eenheid.
Selectieproces
Voordat je gaat solliciteren is het verplicht om de online voorlichting op de website van het ministerie van Defensie te bekijken. Nadat je de video hebt bekeken, kan je ook een voorlichting op locatie bezoeken of je meteen aanmelden voor een Dienjaar. Een voorselectie beoordeelt of je past binnen het profiel van Dienjaarmilitair. Als je daar doorheen bent, ontvang je een uitnodiging voor het aanmaken van een account op mijndienjaar.nl. Hier krijg je hulp met het sollicitatieproces en hoe je je het beste kan voorbereiden. Ook kan je daar je diploma en cijferlijst uploaden.
Keuring
Vervolgens gaat er een keuringstraject van start. Dit traject bestaat uit een capaciteitentest, psychologisch onderzoek, een fysieke en medische keuring en een veiligheidsonderzoek.
- De capaciteitentest is een soort IQ-test. Het meet je verbale, numerieke en non-verbale skills. Op die manier wordt gekeken of je alle basisvaardigheden in huis hebt om militair te worden. Het geven van de juiste antwoorden is heel belangrijk, maar snelheid is ook gewenst. Er staat namelijk maar drie kwartier voor de test.
- Tijdens het psychologisch onderzoek gaat een psycholoog van Defensie kijken of je mentaal geschikt bent om militair te worden. Tijdens een gesprek van ongeveer 1,5 uur worden er verschillende onderwerpen besproken. De psycholoog probeert een zo volledig mogelijk beeld van je te krijgen en daarom passeren er soms ook persoonlijke of gevoelige vragen de revue. Niets uit het gesprek wordt openbaar gemaakt, alles blijft tussen jou en de psycholoog.
- Tijdens de fysieke en medische keuring zal je een progressieve marstest, onbelaste hardlooptest, graaftest, maar ook een oog- en gehooronderzoek en een gesprek met een arts ondergaan. Op de website van Defensie vind je precies wat er van je verwacht wordt tijdens deze keuring.
- De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) voert het veiligheidsonderzoek uit. Dit wil eigenlijk zeggen dat er in acht weken tijd een onderzoek naar jou en je eventuele partner wordt gedaan. Zo bekijkt de MIVD of je weleens een (zware) overtreding hebt begaan en of je een strafblad hebt.
Na je Dienjaar kun je ervoor kiezen om bij Defensie te blijven als militair of reservist. Je bent dit niet verplicht, je mag ook buiten Defensie je loopbaan vervolgen.
Wil je weten of het Dienjaar iets voor jou is? Bekijk de voorlichting en meld je aan via mijndienjaar.nl.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk
Bronnen: Rijksoverheid, Werken bij Defensie, Ministerie van Defensie