Taalscholen voor inburgeraars zien verzuim soms oplopen tot 40 procent

Veel inburgeraars missen structureel hun taallessen. Volgens een enquête in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken blijft gemiddeld 20 procent van de cursisten weg. Bij sommige taalscholen loopt het verzuim zelfs op tot 40 procent. Gemeenten en scholen noemen het een fors probleem dat de inburgering vertraagt en kosten opdrijft. Dit meldt de Telegraaf.

In Nijmegen en Vught spreken beleidsmakers hun zorgen uit over het lage opkomstpercentage. Een branchevereniging van taalaanbieders spreekt van veel ongeoorloofd en geoorloofd verzuim. Onderzoekers van de Erasmus Universiteit zagen dat vooral vrouwen soms wegblijven omdat ze de kinderen uit school zouden moeten halen. Andere genoemde oorzaken zijn ziekte, werk, gebrek aan kinderopvang, vervoersproblemen of geen motivatie.

Gemeenten verantwoordelijk

Sinds 2021 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de inburgering van zo’n 100.000 nieuwkomers in de vorm van gezins- én arbeidsmigranten. Zij moeten in de gaten houden of inburgeraars hun lessen volgen en wat hunvoortgang is.

Hoewel veel nieuwkomers gemotiveerd zijn, erkent de VNG dat sancties nodig zijn voor wie inburgering niet serieus neemt. Boetes opleggen is echter bemoeilijkt door een recente uitspraak van de Raad van State. Die bepaalde dat boetes alleen mogen bij bewezen en aanhoudende onwil. Lessen missen is daarvoor onvoldoende.

Inburgeraars stimuleren

Staatssecretaris Jurgen Nobel noemt inburgeren cruciaal. “Wie in Nederland woont, moet Nederlands leren, onze samenleving kennen en de Nederlandse waarden onderschrijven”, stelt hij. Hij onderzoekt manieren om inburgeraars te stimuleren en beoordeelt ondertussen het oordeel van de Raad van State.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky