SBB en ROC van Amsterdam pakken stagetekort in modesector aan

Naaiatelier Mailey’s in Amsterdam en de modeopleidingen van het ROC van Amsterdam hebben zestien modestudenten een stageplaats kunnen geven. Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) heeft beide partijen in contact gebracht met elkaar om op die manier, hopelijk ook op de lange termijn, een stageplaats te bieden aan modestudenten. Gisterochtend vond de kick-off plaats in MBO College Zuid bij de RAI. Dit meldt SBB.

Het project, bestemd voor acht studenten uit Hilversum als acht studenten uit Amsterdam, komt als een geschikte oplossing voor het stageprobleem van de scholen. De studenten zouden in eerste instantie dit schooljaar niet meer stagelopen en een vervangende opdracht krijgen. Door deze samenwerking hebben zestien studenten alsnog een stage kunnen bemachtigen. Een mooie opsteker; zeker door de grote tekorten in de modesector. Daarnaast kan het project iets betekenen voor de toekomstige arbeidsmarkt. Studenten werken in Mailey's atelier aan een stageopdracht en ontwikkelen daarmee vaardigheden die ze later kunnen toepassen bij het zoeken naar een echte baan.

Stagetekort

In de modesector is een groot tekort aan stageplaatsen. SBB heeft op basis van de tekorten in de regio daarom de eerste stappen gezet richting Mailey’s om te kijken naar extra stageplaatsen. Vanaf augustus 2020 is Mailey’s een erkend leerbedrijf en sindsdien heeft het bedrijf ervaring met het begeleiden van mbo-studenten.

Er wordt nu bij één bedrijf meerdere stageplekken aangeboden. Jeroen Aakster, bpv-coördinator Mode bij het ROC, benadrukt dat het mooi zou zijn als dit landelijk wordt opgepakt, bijvoorbeeld door gemeentelijke subsidiëring. Of door sponsoring door het bedrijfsleven. Op die manier worden studenten blijvend aan een mooie praktijkervaring geholpen.

Door: Nationale Onderwijsgids