Logo_techniektalent_not-nog

Techniek in het basisonderwijs?! Het krijgt steeds meer aandacht en heel wat leerkrachten hebben er interesse in, zo blijkt. De stand en de workshop van TechniekTalent.nu trokken op de Nationale Onderwijstentoonstelling afgelopen maand, de nodige aandacht.

In totaal brachten 2100 leerkrachten een bezoek aan de stand en 300 namen deel aan de workshop, vertelt programmamanager van TechniekTalent.nu Saskia Risseeuw. TechniekTalent.nu is een organisatie die zich inzet voor meer instroom én behoud van technisch personeel.

TechniekTalent.nu wilde met haar aanwezigheid op de NOT laten zien dat het geven van technieklessen in het basisonderwijs makkelijk is. Maar ook dat goed techniekonderwijs belangrijk is: “Techniek geeft leerlingen de mogelijkheid hun talenten te ontwikkelen en biedt aanknopingspunten om de basisvaardigheden van de 21ste eeuw, zoals creativiteit, samenwerken en communiceren, bij te brengen.”

Techniekcoaches hebben de bezoekers van de beurs tal van adviezen kunnen meegeven. Zij zijn experts die basisscholen helpen bij de implementatie van techniek. “Directies van scholen vragen zich af hoe ze techniekonderwijs in het curriculum kunnen inpassen, en leerkrachten zoeken naar manieren waarop je een techniekles inricht”, vertelt Risseeuw. “Wat is er voor nodig? vragen ze zich af. Na het gesprek blijkt altijd dat het makkelijker is dan ze dachten!” 

De workshop was wat dat betreft ook voor velen een eyeopener, meent de programmamanager. Hier liet ondernemer en onderwijsexpert Arne Mast de leerkrachten zelf deelnemen aan een techniekles. Risseeuw: “De leerkrachten experimenteerden met glow in the dark-sticks en het schieten van propjes papier met elastieken. Zo ondervonden ze zelf dat je met heel eenvoudige spullen al aan het onderzoeken en ontwerpen bent. De methode die wij aanbevelen bij het geven van techniekonderwijs.”

(Dit is een advertorial)