Augustus volgend jaar start er een nieuwe techniekschool in Amsterdam

In augustus 2023 start in Amsterdam Zuidoost aan de Darlingstraat de nieuwe techniekschool. De naam van de school is TASC. Deze nieuwe vmbo-school bereidt leerlingen van 12 tot 16 jaar voor op een loopbaan in techniek en technologie. TASC is tot stand gekomen in een unieke samenwerking tussen vier schoolbesturen in Amsterdam die hun technische opleidingen voortaan in deze nieuwe school concentreren onder het bevoegd gezag van Esprit Scholen. De school werkt nauw samen met bedrijven in Amsterdam en met drie mbo-instellingen. Samen werken de partners aan een oplossing voor het grote tekort aan technisch geschoolde vakmensen. Dat meldt TASC. 

De leerlingen leren door te doen en werken aan echte projecten met tech-bedrijven als partner. De projecten worden ontleend aan de grote technische uitdagingen waar de stad Amsterdam voor staat. In de school staan de modernste machines en materialen. Vanaf leerjaar 1 krijgen leerlingen een brede oriëntatie op de werelden van techniek. Het docententeam begeleidt elke individuele leerling in het ontdekken en ontwikkelen van zijn/haar specifieke interesses en talenten. De leerlingen van TASC behalen een vmbo-diploma en kunnen via een verkorte route hun mbo-diploma verwerven. Dat laatste is mogelijk dankzij intensieve samenwerking met het MBO College Westpoort, het Hout- en Meubileringscollege en het Mediacollege Amsterdam. 

Licentie 

TASC wordt dé Amsterdamse techniek- en technologieschool voor vmbo-leerlingen basis- en kaderberoepsgericht van 12 tot 16 jaar. Er is een licentie aangevraagd voor de Theoretische Leerweg (TL). Daarmee wordt TASC een brede vmbo-school die leerlingen optimaal voorbereidt op álle middelbare technische beroepsopleidingen. 

Creatief met techniek 

Veel bedrijven verbinden zich met TASC omdat zij een grote behoefte hebben aan goed opgeleide jongeren in de techniek. Jongens en meisjes die dingen kunnen maken of die creatief zijn met techniek en technologie en die beschikken over goede sociale en communicatieve vaardigheden. De leerlingen van TASC wacht een mooi toekomstperspectief, de stad heeft hen dringend nodig. 

Door: Nationale Onderwijsgids