Eindelijk meer stageplekken beschikbaar voor mbo'ers

Het tekort aan stages voor mbo’ers is kleiner geworden. Op dit moment is er een tekort aan 4.500 stageplekken. Begin 2021 waren dat er 20.000. Toch blijft het onder meer in de zorg heel lastig om een geschikte mbo-stageplek te vinden. In de techniek daarentegen zijn er stages in overvloed. Dit meldt NU.nl. 

Al voor het dieptepunt begin 2021, was het voor mbo-studenten lastig om een stageplek te vinden vanwege de coronamaatregelen. Ze moesten ermee stoppen of konden simpelweg niet beginnen. Nu de coronamaatregelen achter ons liggen zijn er ook meer stages voor mbo’ers. Maar de beschikbaarheid verschilt wel per sector. Vooral in de sector zorg en welzijn zijn er nog steeds grote tekorten: de helft van het tekort van 4.500 komt daar vandaan. Dat komt met name door het personeelstekort dat ervoor zorgt dat er geen stagebegeleiding beschikbaar is.

Techniek en handel

In de sector techniek en gebouwde omgeving zijn er inmiddels voldoende stages voor studenten. Studenten in de handel zien dat ook: daar is het aantal leerbedrijven sinds oktober met 26 procent gestegen. Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Berdrijfsleven (SBB) denkt niet dat de tekorten na de zomervakantie zullen toenemen, tenzij Nederland weer te maken krijgt met zware coronamaatregelen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky