Techniekbranche staat te springen om mbo'ers, maar waar zijn zij gebleven?

De techniekbranche staat te springen om mbo’ers. Er zijn circa 33.000 mensen extra nodig. Volgens Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, studeren er te weinig jongeren af aan technische opleidingen. Dit meldt EenVandaag.

Circa zeventig procent van de werknemers die nieuw zijn in de installatiesector zijn een zij-instromer. Terpstra spreekt van een verontrustend signaal, want dat zou betekenen dat maar dertig procent vanuit een opleiding komt.

Statistieken

Het is dus niet erg dat er veel zij-instromers zijn, maar wel dat er nog maar zo weinig mensen komen vanuit het onderwijs. Volgens de statistieken komen dit jaar 18.000 mensen vanuit de zij-instroom binnen in de branche en 8.000 jongeren vanuit het onderwijs.

Liever doorstuderen

Het tekort aan studenten komt in ieder geval niet door het gebrek aan opleidingsplekken, want die zijn er genoeg volgens woordvoerder Marije Hulsbosch-Sizoo van de MBO Raad. Zij geeft aan dat de jongeren zo goed mogelijk worden ingelicht over de kansen van de opleiding van hun keuze, maar dat velen liever willen doorstuderen. Het mbo wordt vaak door hen niet als een volwaardig diploma gezien.

Door: Nationale Onderwijsgids / Eline Boer