Normal_kinderopvang_peuter_begeleider_leidster

De Commissie Kwaliteit van het Bureau Kwaliteit Kinderopvang (BKK) pleit voor permanente bijscholing van medewerkers in de kinderopvang. Volgens de BKK hangt de kwaliteit van de kinderopvang en de ontwikkeling van kinderen voor een groot deel af van de kunde van de pedagogisch medewerkers en gastouders. De Commissie Kwaliteit heeft haar visie inmiddels aangeboden aan minister Asscher van Sociale Zaken. Dit meldt Kinderopvangtotaal.

In het rapport staat beschreven wat volgens de Commissie goede kwaliteit in de kinderopvang is en wat dat bekent voor kinderen en medewerkers. De nadruk ligt daarbij op talentontwikkeling van het kind en voorbereiding op de basisschool. De Commissie stelt voor om de huidige opleidingseis van mbo niveau 3 voor pedagogisch medewerkers in stand te houden maar daarnaast te streven naar een beroepskracht per groep met aanvullende competenties. Voor gastouders geldt een opleidingsniveau van mbo niveau 2. De BKK wil dit ophogen naar niveau 3.

De BKK vindt het daarbij belangrijk dat medewerkers in de kinderopvang voortdurend scholing ontvangen om de kwaliteit van de kinderopvang te kunnen garanderen. Daarvoor moet een coach aangesteld worden die medewerkers in de praktijk kan ondersteunen. Pedagogisch medewerkers moeten niet-groepsgebonden uren krijgen om aan hun ontwikkeling te werken.

De Commissie wil daarnaast het toezicht te verbeteren. Kinderopvangorganisaties moeten zelf verantwoording afdragen aan de ouders over de kwaliteit die zij bieden, vindt de BKK. De GGD moet kinderdagverblijven en gastouders controleren op basis van die verantwoording. Hoe meer verantwoording een ondernemer aflegt, des te minder zal de GGD hoeven controleren, aldus de Commissie.

© Nationale Onderwijsgids