
Bij een school, bso en kinderopvang in Epse is al jaren een juridische strijd gaande over een verbouwingsplan. De kinderopvang en de bso dreigden zelfs hun bestaansrecht te verliezen, maar dat had niets met de verbouwing te maken. Een geluidsscherm tegen het kindergegil werd opgedragen als oplossing. Dat meldt het AD.
Een schoolplein naast je huis hoor je en zie je. Een school is alleen niet maar een school. Vaak zit er ook een kinderopvang en een buitenschoolse opvang bij. Dus ook na schooltijd hoor je de kinderen terwijl jij in je tuin wil genieten van het mooie weer.
Noodlokaal voor de kinderopvang
De school in Epse groeide heel erg hard en had het klaslokaal waar de kinderopvang gebruik van maakte nu zelf nodig. Daarom vroeg de school aan de gemeente Lochem of ze een noodlokaal mochten plaatsen. Schoolhuisvesting is namelijk een taak van de gemeente. Lochem vond dat inderdaad hun taak, maar dat was de huisvesting voor kinderopvang volgens hen niet.
Illegaal
De kinderopvang en bso werden illegaal verklaard. De kinderopvang was volgens de gemeente Lochem in strijd met het bestemmingsplan. Volgens de gemeente stond daar duidelijk het stempel ‘onderwijs’ op. Kinderopvangorganisatie Partou reageerde verrast en gaf aan al 25 jaar op deze locatie te zitten.
Geluidsscherm voor de buren
Ook de buren van de school lieten van zich horen. Zij waren bang voor de groei van de school. Omdat de noodlokalen nog dichter bij hun tuin kwamen te staan, zochten enkele buren de bestuursrechter op. De gemeente Lochem bedacht allerlei oplossingen, zoals extra parkeerplaatsen, meer groen en zelfs een geluidsscherm tegen de schreeuwende kinderen.
Nu blijkt dat de kinderopvang en de bso toch niet in strijd zijn met het bestemmingsplan. Advocaat van Partou, Niels Beelaerts van Blokland, laat weten dat alle andere voorwaarden die gesteld zijn door buurtbewoners van tafel kunnen. Ook het geluidsscherm.
De gemeente Lochem is het daar niet mee eens. “Het klopt dat de kinderopvang niet in strijd is met het omgevingsplan. De noodlokalen voor de kinderopvang mogen pas in gebruik worden genomen wanneer er een geluidscherm is neergezet.” Daar blijft de gemeente Lochem voorlopig bij.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk