Een 38-jarige Tilburger verduisterde 80.000 euro van zorgstichting ’t Anker, waar hij penningmeester was. Het geld belandde op zijn privérekening en bij zijn kinderdagverblijf De Berensprong, dat in 2019 failliet ging. Hij verklaarde maandag in de rechtbank dat hij handelde uit paniek. Dit meldt het Brabants Dagblad.
Zijn acties hadden grote gevolgen: cliënten met een beperking verloren hun dagbesteding en de stichting ging in 2020 failliet. De man beheerde twee jaar lang de rekening met cliëntengeld en hield nauwelijks administratie bij. Hierdoor is het ook onduidelijk waar al het geld is heengegaan, want er zijn een bonnetjes meer.
Toeslagenaffaire
De verdachte verklaart dat hij het geld wilde lenen voor zijn kinderdagopvang, maar dat dit volledig misliep. “Zowel die ouders daar als ik zelf zijn de dupe van de toeslagenaffaire. We stonden allemaal op de zwarte lijst. Dat gaf me veel stress, ik handelde uit paniek”, zei hij in de rechtbank.
Nieuwe baan
Eerder kreeg hij al 10 maanden cel opgelegd, waarvan vier voorwaardelijk. Deze week volgde het hoger beroep. De man hoopt zijn celstraf te kunnen ontlopen, zodat hij betrokken kan blijven bij de opvoeding van zijn drie jonge kinderen. Ook zou een gevangenistraject betekenen dat hij zijn nieuwe baan als teamleider bij een zorginstelling zou verliezen. “Als ik moet zeggen dat ik eerst nog vier maanden de cel in moet, mag ik daarna zeker niet terugkomen.”
Celstraf omzetten in taakstraf
Volgens de aanklager heeft de man geleerd van de situatie en is hij daadwerkelijk slachtoffer van de toeslagenaffaire. Daarom is de eis ook niet meer een celstraf, maar een taakstraf van 240 uur. Maar als hij toch weer de fout ingaat, moet hij toch een straf van zes maanden uitzitten. Ook wordt hem de komende 3 jaar verboden om nog bestuurder te zijn. Over twee weken besluit de rechtbank of zijn celstraf inderdaad omgezet wordt naar een taakstraf.
Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky