Zwanger en studeren

Wie een kindje verwacht en studeert, ziet mogelijk allerlei beren op de weg. Toch hoeft een zwangerschap een studie niet in de weg te staan. Hier lees je wat er mogelijk is. 

Dagelijks met je MYOMY of Castelijns en Beerens tas vol boeken naar college en dan ineens verandert je leven als je zwanger bent. Eerst denk je nog dat je tot de bevallingsdatum ‘gewoon’ zo door kunt, maar dat weet je nooit zeker. Complicaties en vermoeidheid kunnen zonder meer roet in het eten gooien. Dat kun je maar beter voor zijn door je goed te laten informeren wat er mogelijk is, wat je rechten en plichten zijn en hoe je -op zo goed mogelijke manier- je studie kunt voortzetten en afronden. Als studente en als moeder.    
 

Onderwijsinstelling heeft zorgplicht

Het is natuurlijk te allen tijde je eigen verantwoordelijkheid als je zwanger bent en een studie met goed gevolg wilt afleggen. Je moet zelf een inschatting maken of het studeren je gaat lukken en daarvoor kun je afspraken maken met de opleidingsdecaan en/of docenten. Daarentegen hebben onderwijsinstellingen een zorgplicht als het gaat om zwangere studentes. 
 

Maak afspraken met de decaan

Zorg voor goede afspraken over verlof of verzuim en natuurlijk over de tijd rond de bevallingsdatum. Het wordt aangeraden dit schriftelijk vast te leggen. Ook bijvoorbeeld dat je na enige tijd weer terugkeert en colleges gaat bezoeken. Misschien draag je dan een luiertas met je mee, maar ook daar past prima een laptop in. 
 

Uitschrijven ja of nee

Een opleiding mag jou nooit, zonder jouw weten, uitschrijven vanwege een zwangerschap. Dat is discriminatie. Uitschrijven kan aangeraden worden in de periode dat je met verlof gaat en je kindje krijgt. Dan krijg je ook geen studiefinanciering meer. Hoe je in die periode aan inkomen komt, is van groot belang. Laat je daarover goed informeren. Mogelijk kun je een uitkering krijgen.
 

Bij studievertraging

In het hoger onderwijs is het mogelijk om met een studentendecaan te overleggen of je een financiële compensatie kunt krijgen voor de tijd dat je studievertraging oploopt. Dat kan alleen bij een voltijdopleiding. Dit zijn natuurlijk bijzondere omstandigheden en daar moet je sowieso met je decaan over spreken. 
Let wel: DUO ziet een zwangerschap niet als bijzondere omstandigheid. Alleen bij complicaties kun je verlenging van de studiefinanciering aanvragen. 
Voor het mbo en hbo geldt dat wanneer je langer over je studie doet, je het studiefinancieringsbedrag aan DUO terug moet betalen. Houd hier rekening mee. 
 

Toeslag via DUO

Als het kindje er eenmaal is en op jouw adres staat ingeschreven kun je extra toeslag bij DUO aanvragen. Dit bedrag komt bovenop de studiefinanciering. De toeslag maakt onderdeel uit van de prestatiebeurs. Dit moet terugbetaald worden als je langer over de studie doet. 
 

Voldoende aanwezig

In alle gevallen geldt dat je voor 80 tot 100 procent aanwezigheidsplicht hebt. Lukt dat niet, zorg er dan voor dat je dit met een decaan overlegt en maak goede afspraken. 
 

Steunpunt

Er bestaat een steunpunt studerende moeders dat je verder kan helpen.