Normal_universiteit_leiden_1

Frank Westerman is dit jaar gastschrijver aan de Universiteit Leiden. Vanaf 14 september geeft hij drie openbare lezingen en vijf werkcolleges over zijn vakgebied de literaire reportage. Dit meldt Universiteit Leiden.

In zijn colleges laat Westerman studenten en andere geïnteresseerden kritisch kijken naar het genre literaire reportage. Hierbij worden waargebeurde verhalen beschreven met gebruikmaking van stijlelementen uit de fictie. Onder andere zijn boek El Negro dient als voorbeeld. Westerman trekt een parallel met een geneeskundig snijpracticum. Een literair-journalistiek werk is net als het menselijk lichaam opgebouwd uit verschillende organen met ieder zijn eigen functie. Westerman: “Het waargebeurde verhaal heeft dezelfde componenten als een roman. Ook het journalistieke verhaal kan niet zonder drama en verbeelding, zonder protagonist en antagonist. Het kent dezelfde grondregels als de fictie, maar dan zonder te fabuleren.”
 
Naast zijn eigen werk bespreekt Westerman ook boeken van buitenlandse schrijvers in het genre, waaronder de werken van de Poolse schrijver en journalist Ryszard Kapuściński en de Wit-Russische schrijfster Svetlana Aleksijevitsj. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids