Logo_universiteit_leiden__2_

Een voormalig hoogleraar orthopedagogiek van de universiteit Leiden heeft in strijd met de wetenschappelijke integriteit gehandeld door namen bij subsidieaanvragen en wetenschappelijke artikelen onjuist te vermelden. Dat blijkt uit onderzoek van de eigen Commissie Wetenschappelijke Integriteit (CWI). Dit melden universiteit Leiden en NRC.

De hoogleraar kwam anderhalf jaar geleden samen met twee collega’s in opspraak na het verschijnen van een intern rapport over het slechte werkklimaat op de afdeling pedagogische wetenschappen van de universiteit Leiden. Het werkklimaat kenmerkte zich door "angst, intimidatie, kwaadsprekerij, blokvorming, laakbaar gedrag op gebied van wetenschap, eigengereid optreden, oncollegiaal gedrag, overtreden universitaire regels, loopjes nemen met de waarheid en niet nakomen van afspraken.”
 
Twaald beschuldigingen over schending van wetenschappelijke integriteit door de hoogleraar zijn nu onderzocht door het CWI. De commissie oordeelt hierin dat de hoogleraar bij subsidie-aanvragen en bij wetenschappelijke artikelen individuen ten onterechte heeft vermeld en niet vermeld en daarmee in strijd met de wetenschappelijke integriteit heeft gehandeld. De commissie oordeelt ook dat artikelen en symposiumbijdragen niet mogen worden ingediend “zonder co-auteurs te informeren en in staat te stellen op de inhoud te reageren”. Dit kon gebeuren door een onveilige werkomgeving waarin niet goed genoeg is gelet op schendingen van wetenschappelijke integriteit, aldus de commissie.
 
De hoogleraar zal beroep aantekenen bij het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit. Ze vindt onder andere dat de adviescommissie niet onafhankelijk genoeg heeft geopereerd.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids