Normal_letters__taal__alfabetisering__schrijven__lezen

Taalbaas, een onderzoek van de dataredactie van KRO-NCRV, heeft in samenwerking met het NPO Radio1-programma De Taalstaat van Frits Spits, Universiteit Leiden, het Instituut voor de Nederlandse Taal en het Meertens Instituut het woordgebruik in de Nederlandstalige muziek onderzocht. Dit meldt ANP.

De onderzoekers ontdekten onder andere dat de teksten van Lange Frans en André Hazes veel overeenkomsten vertonen, omdat beide artiesten kiezen voor eenvoudig taalgebruik. Wat ook opvalt aan de teksten van Frans is dat hij in vergelijking met andere rappers weinig Engelse termen gebruikt.

Ook onderzocht Taalbaas welke Nederlandstalige nummers de meeste woordherhaling bevatten. Winnaar bleek Jannes met zijn nummer Na na na. Maar liefst 36 procent van dat liedje bestaat uit het woord 'na'.

Het radioprogramma De Taalstaat, één van de medewerkers aan het onderzoek, organiseert samen met Het Genootschap onze Taal elk jaar de verkiezing voor beste leraar Nederlands van Nederland en België. Het programma wil met de verkiezing benadrukken hoe belangrijk en mooi het onderwijs in de Nederlands taal is. Er wordt gezocht naar docenten met een meerwaarde, met bijzondere kwaliteiten of een bijzondere inzet. Dit jaar is Matijs Lips uitgeroepen tot Beste Leraar Nederlands 2018.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids