Normal_koran_islam_godsdienst_religie

Islamitische basisscholen kunnen de integratie van moslims in de Nederlandse samenleving bevorderen. Ze bieden kinderen geborgenheid en bereiden hen vandaar voor op de Nederlandse maatschappij. Dit blijkt uit onderzoek van promovenda Marietje Beemsterboer van de Universiteit Leiden, zo meldt de universiteit.

Het overgrote deel van de islamitische scholen probeert een goede balans te vinden tussen de islam en de voorbereiding op een actieve rol in de Nederlandse samenleving. Binnen gevoelige thema’s maken de scholen elke keer weer afwegingen en keuzes. Dit komt ook doordat ze in de maatschappij onder een vergrootglas liggen volgens Beemsterboer. Voor de ouders is het belangrijk dat hun kind goed wordt voorbereid op de Nederlandse samenleving en toch voldoende islamitische, morele bagage meekrijgt. 
 
Deze en meer conclusies trekt Beemsterboer uit 75 gesprekken met directieleden en leraren op 19 islamitische basisscholen. Ze kwam daar veel personeel met een Nederlandse achtergrond tegen, leerkrachten en directeuren. Dat is van de scholen vaak een bewuste keuze, omdat zij op die manier de Nederlandse cultuur binnen willen brengen. Veel leerkrachten gaven ook aan dat hun school in de loop van de tijd iets minder streng was geworden op de islamitische grondslag.
 
Nederland kent in totaal 52 islamitische scholen. Het beeld van islamitische basisscholen dat in de media overheerst, is gebaseerd op de drie strikt islamitische basisscholen die Nederland telt, zegt Beemsterboer. Beemsterboer hoopt met haar onderzoek een genuanceerder beeld te schetsen van de islamitische basisscholen in Nederland.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids