Logo_logo_aivd

Volgens de AIVD wordt de invloed van radicale predikers in het onderwijs steeds groter. Dit blijkt uit het jaarverslag van de inlichtingendienst. Hierin wordt gewezen op de toenemende rol van radicaal-islamitische aanhangers in het onderwijsaanbod voor jonge moslims. De democratische rechtsorde kan hierdoor op lange termijn wellicht ontwricht worden. Dit meldt de NOS.

Radicale invloeden in het onderwijs zijn volgens de AIVD op het eerste gezicht vaak laagdrempelig en onschuldig. Als voorbeelden worden naschoolse lessen in het Arabisch en de islam genoemd. De AIVD stelt dat kinderen en jongvolwassenen door deze invulling van het onderwijs steeds verder van de samenleving af komen te staan. De inlichtingendienst is er bang voor dat dit hun deelname aan de maatschappij belemmert. De onverdraagzame en antidemocratische denkbeelden van de radicalen wordt als oorzaak gezien. 

In 2004 kampte Nederland voor het eerst met terroristisch geweld door de moord op Theo van Gogh. In de jaren erna nam het aantal incidenten met een terroristische of jihadistische achtergrond toe. Zo stak een Syrische man in den Haag drie mensen neer en was er op station Amsterdam Centraal een steekpartij waarbij een Afghaan twee Amerikaanse toeristen verwond had.

Door: Nationale Onderwijsgids