Normal_helaal_universum_sterren_sterrenhemel_ruimte_space

Koning Willem-Alexander is maandagavond 25 juni aanwezig bij de openingsceremonie ter gelegenheid van de 31ste editie van het Space Studies Program 2018. Ruim honderd jonge wetenschappers en post-graduate studenten vanuit de hele wereld komen dan voor twee maanden om opgeleid te worden in dit ruimtevaartprogramma van de International Space University (ISU). Dit meldt Rijksoverheid.

Het is de eerste keer dat Nederland het twee maanden durende Space Studies Program 2018 (SSP18) van de International Space University (ISU) organiseert. Het programma vindt plaats in het European Space Research and Technology Centre (ESA-ESTEC) in Noordwijk en richt zich op recent afgestudeerden die een carrière in de ruimtevaart ambiëren en op jonge professionals die zich willen voorbereiden op een volgende stap in hun ruimtevaartcarrière. De ruim honderd deelnemers krijgen lessen van wetenschappers en astronauten. Het curriculum bestaat uit onderwerpen op zowel technisch als niet-technisch vlak. Niet alleen natuurwetenschappen, technologie en ruimteapplicaties komen aan bod, maar ook wordt ingegaan op management en beleid. 
 
Het Netherlands Space Office (NSO) is gastheer, in nauwe samenwerking met de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft, die het grootste deel van het programma organiseert, de Universiteit Leiden en ESA-ESTEC. Na afloop van het programma treden de deelnemers toe tot een alumni netwerk van meer dan 4.000 mensen die werkzaam zijn in de internationale ruimtevaart.
 
 De Koning woont een gedeelte van de openingsceremonie bij. Sprekers bij de openingsceremonie zijn onder anderen prof. Walter Peeters, president ISU, Johann-Dietrich Wörner, directeur-generaal ESA, Jaap Smit, commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland, dr. Chris Sallaberger, voorzitter van de Board of Trustees ISU, en André Kuipers, ruimtevaarder bij ESA/ESTEC. Ook heeft de Koning een ontmoeting met een aantal jonge professionals uit de internationale ruimtevaartwereld en postgraduate studenten.
 
De International Space University (ISU) werd in 1987 opgericht in Massachusetts en heeft haar hoofdvestiging in Straatsburg. Het is de enige universiteit ter wereld die zich volledig richt op opleidingen voor de ruimtevaart.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids