Normal_eieren_ei_eten

Het succesvolle scholierenproject van de World Food Prize Foundation komt voor het eerst naar Europa: op 24 april lanceert Wageningen University & Research (WUR) het Wageningen Borlaug Youth Institute dat havo- en vwo-leerlingen betrekt bij het oplossen van het wereldvoedselvraagstuk. Dit meldt WUR.

Het Borlaug Youth Institute is een initiatief van de prestigieuze World Food Prize Foundation die elk jaar de belangrijkste onderscheiding op voedselgebied uitreikt. Inmiddels zijn er al Youth Institutes in meer dan twintig staten van de VS. Elk jaar gaan daar high school-leerlingen aan de slag met de grootste uitdaging van deze eeuw: hoe voeden we op een eerlijke manier de wereld?
 
Met de komst van het Borlaug Youth Institue wil Wageningen University & Research (WUR) middelbare scholieren inspireren multidisciplinair te denken en vraagt hen moderne technologieën in te zetten voor het oplossen van het wereldvoedselvraagstuk. “Middelbare scholieren behoren tot de gelukkige generatie die alle middelen heeft om het probleem van honger, armoede, onder- en overvoeding op te lossen. En het gevoel dat zij écht een bijdrage kunnen leveren, willen we hen graag meegeven”, aldus WUR-bestuursvoorzitter prof. Louise Fresco.
 
De eerste Europese afdeling van het Borlaug Youth Institute wordt op 24 april gelanceerd door Louise Fresco tijdens de opening van de Month of Education, ter ere van 100 jaar Wageningen University & Research. Scholieren uit de bovenbouw van het havo en vwo kunnen die dag inspiratie opdoen voor hun profielwerkstuk en krijgen extra begeleiding bij het doen van hun onderzoek van Wageningse studenten.
 
Het Wageningse Borlaug Youth Institute looft ook een prijs uit. Scholieren wordt gevraagd op basis van hun (profiel)werkstuk een advies uit te brengen aan een wereldleider, wetenschapper of een multinational over het voedselprobleem. Ook voor dat advies mogen ze vertrouwen op de hulp van Wageningse onderzoekers en studenten. De deelnemende leerlingen krijgen vervolgens de kans hun advies te presenteren aan (internationale) experts. De winnaar maakt met 200 andere jonge ‘leiders van de toekomst’ een reis naar het Global Youth Institute in Amerika.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids