Normal_studenten_ondernemers_jonge_ondernemers

Uit het onderzoek van de Universiteit Wageningen (WUR) ontstaan nauwelijks nieuwe bedrijven. In 2016 werd slechts één spin-off opgericht. Vergeleken met de drie andere technische universiteiten loopt Wageningen daarmee flink achter. Dit blijkt uit een inventarisatie van het Finacieele Dagblad.

De prestaties van Wageningen staan in schril contrast met die van de Universiteit Twente, TU Eindhoven en TU Delft. Die richtten vorig jaar respectievelijk vijf, acht en dertien nieuwe bedrijven op, gebaseerd op kennis uit onderzoek van de universiteiten of gelieerde instituten.

De Wageningse universiteit erkent dat de resultaten tot nu toe tegenvallen. Volgens directeur 'waardecreatie' Sebastiaan Berendse komt dit onder meer doordat Wageningen altijd sterk heeft ingezet op de samenwerking met bestaande bedrijven. Dit heeft als gevolg dat de kennis niet meer gebruikt kan worden om nieuwe bedrijven te starten. Het wil echter niet zeggen dat Wageningen minder innovatief is dan de andere universiteiten, aldus Berendse. De universiteit werkt naar eigen zeggen hard aan een inhaalslag.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids