Week 34: Jongeren mogen meer zeuren, trauma's studenten en 'grijs oppascircuit'

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag? 

Maandag: Ongemakkelijke keuzes tijdens Free Lunch Free van de WUR op Lowlands

WUR-onderzoeker Sigrid Wertheim-Heck hield dit weekend tijdens Lowlands Science het experiment Free Lunch Free. Dat liet festivalgangers nadenken over de rol van voedselconsumptie in de samenleving. Bij de quiz kregen de deelnemers een aantal ongemakkelijke keuzes voorgeschoteld

Dinsdag: Jongeren mogen van minister Dijkgraaf best wat meer zeuren

Minister Dijkgraaf sprak ik een zaal op Lowlands jongeren toe over hun problemen. De jongeren gaven aan dat ze niet moeten zeuren, maar Dijkgraaf vindt juist dat de jongeren meer moeten zeuren

Woensdag: Natuurbeschermingsjurist Taku Mutezo Alumnus van het Jaar 2023 bij de RUG

Natuurbeschermingsjurist Taku Mutezo is door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) verkozen tot Alumnus van het Jaar 2023. De Zimbabwaanse Mutezo is gespecialiseerd in tegengaan van illegale dierenhandel. 

Donderdag: UvA start onderzoek naar trauma's bij studenten voor beter zorgbeleid

Tachtig procent van de mensen in Nederland maakt een potentieel traumatische gebeurtenis mee. Slechts 25 procent van die groep krijgt de juiste zorg. Daarom doet bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), Miranda Olff, onderzoek naar hoe vaak Nederlanders stressvolle gebeurtenissen meemaken. En of zij daarna posttraumatische klachten krijgen en of ze ook goede hulp vinden.

Vrijdag: Zorgen om groeiend 'grijs oppascircuit' zonder toezicht van de GGD's

Brancheorganisatie voor gastouders Nysa waarschuwt voor het ‘grijze oppascircuit’ waarbij mensen zonder toezicht hun diensten aanbieden. Door de grote vraag naar kinderopvang, groeit de vraag naar oppasouders. Door het gebrek aan toezicht kon een 24-jarige man uit Schagen die zichzelf als oppas aanbod op Marktplaats, kinderen misbruiken.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk