Jongeren mogen van minister Dijkgraaf best wat meer zeuren

Minister Dijkgraaf sprak ik een zaal op Lowlands jongeren toe over hun problemen. De jongeren gaven aan dat ze niet moeten zeuren, maar Dijkgraaf vindt juist dat de jongeren meer moeten zeuren. Dat meldt Pointer.

Dijkgraaf gaf op Lowlands aan dat het echt pittiger is geworden voor de jongeren. De druk om snel te studeren steeg in de afgelopen vijftien jaar en de huizenproblemen zijn ook veel groter. De hele generatie voelt die druk dan ook, dus roept Dijkgraaf de jongeren op om zich sterk te maken als groep.

Jongeren ervaren steeds meer druk 

Eveline Crone, hoogleraar ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit Leiden, stond naast minister Dijkgraaf op het podium. Ze liet op een scherm zien dat sinds 2009 jongeren steeds meer druk ervaren. Dat is al ruim voor de pandemie. Het aantal jongeren dan minder dan 7 uur slaapt is sinds 2009 met een kwart gestegen. Dat komt door digitale media, maar ook door de druk op school en andere bezigheden ernaast zoals baantjes.

Ook jongeren zelf zijn veranderd ten opzichte van dertig jaar geleden. Toen waren de jongeren volgens Crone nog hedonistischer. Meer gericht op vrijheid om te mogen drinken en om drugs te gebruiken. Nu maken jongeren zich druk om thema’s als sociale onbalans, klimaat en andere zware onderwerpen.

Zelfmoord doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren 

Jongeren hadden het vroeger ook zwaar, maar er werd toen niet over gesproken. “Nu wel, we weten wat er aan de hand is. Zelfmoord is doodsoorzaak nummer een onder jongeren”, aldus Crone. Wat haar betreft ligt de oplossing bij het wegnemen van de druk en vooral jongeren begeleiden. En stoppen met eisen dat iedereen hoogopgeleid moet zijn.

Daarin zegt Dijkgraaf hetzelfde. Hij werkte tien jaar in het Amerikaanse hoger onderwijs, maar zag daar nog steeds studenten diepongelukkig worden omdat ze niet bij de allerbesten hoorden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk