UvA start onderzoek naar trauma's bij studenten voor beter zorgbeleid

Tachtig procent van de mensen in Nederland maakt een potentieel traumatische gebeurtenis mee. Slechts 25 procent van die groep krijgt de juiste zorg. Daarom doet bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), Miranda Olff, onderzoek naar hoe vaak Nederlanders stressvolle gebeurtenissen meemaken. En of zij daarna posttraumatische klachten krijgen en of ze ook goede hulp vinden. Dat meldt Skipr. 

Olff deed zo’n vijftien jaar geleden onderzoek naar hoe vaak mensen in Nederland een potentieel traumatische gebeurtenis meemaakten en hoeveel mensen daar klachten aan overhouden. “Bij die studie vonden we dat tien procent van hen een stoornis ontwikkelt”, aldus Olff. Daarom was het volgens Olff hoog tijd om opnieuw te kijken naar hoe vaak posttraumatische stressstoornissen nu in Nederland voorkomen en of die Nederlanders de juiste zorg krijgen.

In de studie inventariseert Olff welke klachten mensen precies ervaren en om welke redenen ze wel of geen hulp zoeken en of mensen de juiste zorg hebben gekregen die ook echt geholpen heeft.

Extra studie onder studenten 

Vanwege een bijdrage uit het Spinoza Fonds kan Olff een extra studie onder studenten doen. “We vragen de studenten welke stressvolle gebeurtenissen ze in hun leven hebben meegemaakt, vooral tijdens hun studietijd.” Olff gaat ervanuit dat het onderzoek laat zien hoe studenten het beste geholpen kunnen worden als ze (seksueel) grensoverschrijdende gebeurtenissen meemaken. Dan kan het zorgbeleid voor studenten aangescherpt worden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk