Zorgen om groeiend 'grijs oppascircuit' zonder toezicht van de GGD's

Brancheorganisatie voor gastouders Nysa waarschuwt voor het ‘grijze oppascircuit’ waarbij mensen zonder toezicht hun diensten aanbieden. Door de grote vraag naar kinderopvang, groeit de vraag naar oppasouders. Door het gebrek aan toezicht kon een 24-jarige man uit Schagen die zichzelf als oppas aanbod op Marktplaats, kinderen misbruiken. Dit meldt Kinderopvang Totaal. 

De man bood zich vier jaar lang, tussen 2019 en eind mei 2023, aan via Marktplaats. Hij had een “aantrekkelijk tarief” en wekte vermoedelijk vertrouwen bij de ouders door foto’s waarop hij te zien is in een politie-uniform. Hij is echter nooit in dienst geweest bij de politie. De man as oppas bij ten minste elf gezinnen met baby’s en peuters door heel Nederland. Hij zou in zeker één gezin ontuchtige handelingen hebben uitgevoerd en daar beelden van hebben gemaakt.

Geen inzage in grijs circuit

Het ‘grijze oppascircuit’ waar volgens Nysa steeds meer professionals in de kinderopvang zich naartoe bewegen, is populair door het gebrek aan regelgeving en hogere vergoedingen dan in de reguliere opvangsector. Hier kunnen ze zelf hun tarief bepalen. Ouders krijgen geen kinderopvangtoeslag voor zulke oppasouders, maar hoeven ook niet meer te betalen aan gastouderbureaus. “Er ontstaat een grijs circuit, waar we allemaal geen inzage meer in hebben met alle gevolgen van dien. Daar maak ik me wel zorgen om, omdat het om de veiligheid van kinderen gaat”, zegt Gabriëlla Wijnberg van Nysa.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky