Natuurbeschermingsjurist Taku Mutezo Alumnus van het Jaar 2023 bij de RUG

Natuurbeschermingsjurist Taku Mutezo is door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) verkozen tot Alumnus van het Jaar 2023. De Zimbabwaanse Mutezo is gespecialiseerd in tegengaan van illegale dierenhandel. Dat meldt de RUG. 

De jury geeft aan de Mutezo zich inzet voor natuurbehoud, dat ze strijd tegen natuurcriminaliteit op internationaal niveau, bijdragen levert aan wetgeving en wereldwijd mensen bewust maakt over waarom de natuurlijk zo belangrijk is. “Ze is een toonbeeld van vastberadenheid en een rolmodel. In Zimbabwe en de rest van Afrika, maar ook in Groningen en de rest van de wereld.” 

Juridische achtergrond 

Mutezo kwam in 2013 naar Groningen en studeerde International and European Law. In 2017 rondde ze haar studie af. In Groningen was ze actief bij de Green Office en ze was betrokken bij de oprichting van de International Student Council. “Ze gebruikt haar juridische achtergrond om haar werk te onderbouwen, onrecht aan te pakken en mensen verantwoordelijk te houden die onze planeet vernietigen”, aldus de jury. 

Tijdens de opening van het Academisch jaar, op vrijdag 1 september, zal Mutezo worden gehuldigd. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk