Normal_studenten__studeren__werken__huiswerk__laptop__blij__hbo__uni__mbo

De MBO Raad heeft een speciale startwijzer gepubliceerd. De website biedt mbo-scholen hulp in het beter kunnen inwerken en begeleiden van nieuwe docenten in het mbo. Dat meldt de MBO Raad.

Voor scholen die het lastig vinden om die begeleiding in gang te zetten kan de startwijzer een handig hulpmiddel zijn. Op de website worden vijf verschillende groepen uitgelicht die de startwijzer kunnen invullen, te weten startende docenten, hun begeleiders, teamleiders, hr-vertegenwoordigers en directeuren en managers. Na het invullen wordt er getoond waar de verbeterpunten liggen.

De hulp bij de begeleiding van beginnende docenten wordt door de MBO Raad ondersteund in het kader van professionalisering. De startwijzer is ontwikkeld door onderzoekers en docenten van de leerstoelgroep Educatie en competentiestudies van Wageningen University & Research (WUR), de lerarenopleiding van de WUR en Aeres Hogeschool Wageningen. Startwijzermbo.nl is voor alle scholen vrij toegankelijk.

Mbo-scholen die de startwijzer gebruiken worden zich over het algemeen meer bewust van het beleid ten aanzien van mbo-docenten die nieuw zijn. Daarnaast kan de startwijzer helpen om de verschillen tussen de vijf genoemde groepen duidelijk te maken. Daardoor kan er op de betreffende school gesproken worden hoe de begeleiding van docenten uitgevoerd kan worden. Bovendien kan de startwijzer als steun in de rug fungeren als het gaat om het opstellen van concrete actieplannen voor de begeleiding. Ten slotte draagt de website bij aan het uitwisselen van goede voorbeelden, zowel binnen één school als tussen verschillende scholen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids