Normal_collegezaal__studeren__leeg__daling__universiteit__hbo__hoger_onderwijs

Er komen geen avondcolleges voor studenten aan de Wageningen Universiteit. De raad van bestuur ziet ervan af vanwege negatieve effecten voor zowel studenten als docenten. Dit meldt NOS.

Vorig jaar kondigde de universiteit van Wageningen aan te beginnen met het geven van colleges in de avonduren. De avondcolleges werden bij wijze van proef ingesteld om het ruimtegebrek op de universiteit tegen te gaan. De studenten voelden zich de dupe van het beleid van de universiteit. Avondcolleges leggen een te grote druk op het studentenleven. Veel studenten hebben in de avonduren een bijbaantje. Daarnaast sporten veel studenten 's avonds of gaan zij naar de studentenvereniging. Daarnaast werd geklaagd over verminderde concentratie in de avond. In december is daarom de studentenvakbond Student Alliance Wageningen (SAW) opgericht.
 
Voorzitter Fons Janssen van de Student Alliance Wageningen (SAW): "We zijn blij dat de raad van bestuur inziet dat avondcolleges niet het antwoord zijn". Volgens de SAW toonde onderzoek in opdracht van de universiteit al eerder aan dat avondcolleges een negatief effect hebben. Ook twee derde van de docenten staat er volgens onderzoekers negatief tegenover. 
 
De vraag is nu hoe de universiteit het ruimtegebrek gaat compenseren. Efficiënter roosteren en meer digitaal lesgeven zullen het ruimtegebrek verlichten, maar volgens de SAW wijzen prognoses uit dat de universiteit nog verder zal groeien met een derde tot 15.700 studenten in 2025. Meer onderwijsruimte is dus noodzakelijk.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids