Omdat er vanuit de wetenschap behoefte is om te experimenteren in een praktijkomgeving, waarbij nieuwe inzichten kunnen worden opgedaan over logistiek, transport, bereikbaarheid en mobiliteit, hebben NWO en het TKI Dinalog besloten Living Labs te ontwikkelen. De living labs moeten inzichten opleveren voor de topsector Logistiek, aansluitend bij de Topsector Water & Maritiem en de Topsector Energie. De ministeries van Infrastructuur & Waterstaat (I&W) en Economische Zaken en Klimaat (EZK) werken nauw samen in de topsector Logistiek.
Rond de zomer zal NWO de call voor de tweede fase van Duurzame Living Labs publiceren. Voor deze zogenoemde Lighthouse projecten kunnen consortia financiering aanvragen om plannen voor living labs verder te ontwikkelen en onderzoek in deze living labs op te zetten en uit te voeren met een stevig interdisciplinair samengesteld consortium. Er is ruim 12 miljoen euro beschikbaar voor deze projecten, bijeengebracht door het ministerie van I&W, NWO en het Regieorgaan SIA. Alle consortia die voldoen aan de criteria kunnen indienen, ook als zij geen ontwikkelsubsidie uit de eerste fase hebben ontvangen. De deadline voor de Lighthouse projecten is waarschijnlijk januari 2019.
Bijzonder aan deze Duurzame Living Labs is de integratie van de zogenoemde MVI-benadering. NWO heeft de MVI-benadering ontwikkeld om verantwoorde innovaties tot stand te brengen die op een breed draagvlak kunnen rekenen. Ethische en maatschappelijke aspecten worden van meet af aan betrokken in het ontwerpproces van een (technologische) innovatie. Zo ontstaan maatschappelijk verantwoorde innovaties. Het gaat om onderzoek naar zowel de ethische als de maatschappelijke aspecten. Bij de laatste gaat het onder meer om gedragspsychologische, economische, juridische en bestuursmatige aspecten.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids