20 miljoen euro voor door corona vertraagde wetenschappers

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) geeft gevolg aan het verzoek van minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om maximaal 20 miljoen euro beschikbaar te stellen voor wetenschappers die door corona vertraging hebben opgelopen. Dit meldt NWO. 

Het budget voor deze coronamaatregelen betekent een vermindering van de subsidiegelden die gereserveerd waren voor de Nationale Wetenschapsagenda voor 2021. De aanwijzing van de minister volgt op dringende verzoeken uit het veld en is kenbaar gemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

Het budget dat NWO zal vrijmaken voor deze maatregelen gaat vooral naar onderzoekers die in de laatste fase van hun tijdelijke aanstelling vertraging hebben opgelopen en hun onderzoeksopzet niet meer kunnen aanpassen. Het betekent ook dat er komend jaar minder geld beschikbaar is voor reguliere wetenschapsfinanciering, omdat er geen extra middelen beschikbaar gesteld worden vanuit de rijksoverheid. NWO dringt daarom met diverse partijen in het wetenschapsveld al langere tijd aan op een structurele uitbreiding van het totale budget voor de wetenschap.

Door: Nationale Onderwijsgids