Vijf wetenschappelijke out-of-the box ideeën krijgen Open Mind-beurs

Tijdens een speciale online editie van het jaarlijkse innovatiefestival TEKNOWLOGY heeft NWO de winnaars bekendgemaakt van de jaarlijkse Open Mind-ronde. Vijf wetenschappers met verrassende ideeën om de wereld te verbeteren ontvangen ieder 50.000 euro om in een jaar tijd hun plan verder uit te werken. Dit meldt NWO.

NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW) nodigt ieder jaar onderzoekers uit om out-of-the-box ideeën in te dienen die bijdragen aan duurzame oplossingen voor wereldwijde maatschappelijke uitdagingen. Open Mind biedt onderzoekers op een laagdrempelige manier de kans om hun idee verder te onderzoeken. De nadruk ligt op nieuwe en onconventionele ideeën die de aanvragers zelf nog niet hebben onderzocht en die nog niet eerder zijn bestudeerd.
 
Tijdens TEKNOWLOGY heeft de jury uit de 17 genomineerden 5 prijswinnaars geselecteerd. Juryvoorzitter Hans Jeekel, hoogleraar Smart Mobility aan de TU Eindhoven, maakte de namen bekend tijdens de afsluiting van het innovatiefestival. De gehonoreerde voorstellen gaan over  verwijdering van microplastics uit water, tests voor antibioticagevoeligheid van bacterieën, hartfunctie-monitoring vanuit huis, energieopwekking uit beton en een biomarker voor psychiatrische diagnose.
 
Dit jaar is het de zesde keer dat NWO Open Mind subsidies uitreikt. Meer informatie over Open Mind en voorbeelden van gehonoreerde projecten zijn te vinden op de programmapagina.

Door: Nationale Onderwijsgids