Zestien keer een Rubicon-financiering voor startende wetenschapstalenten

16 onlangs gepromoveerde onderzoekers gaan onderzoek doen aan buitenlandse onderzoeksinstellingen met een Rubicon-financiering van NWO. Het programma Rubicon is bedoeld om jonge, veelbelovende wetenschappers de mogelijkheid te geven internationale onderzoekservaring op te doen. Dit meldt NWO.

Ze onderzoeken reacties van luchtvaarmaatschappijen op het luchtvaartemmissiebeleid van verschillende beleidsniveaus, hoe intonatie wordt voorbereid en begrepen, de rol van cholesterol bij Alzheimer en een nieuwe manier van het beschrijven van quantum berekeningen.
 

Topinstituten

Ervaring in het buitenland is voor veel wetenschappers een belangrijke stap in hun carrière. De Rubiconbeurs maakt het voor de jonge onderzoekers mogelijk om hun onderzoek te doen aan topinstituten zoals Oxford en Harvard. De laureaten vertrekken naar verschillende landen: zeven laureaten gaan naar de Verenigde Staten, vier naar het Verenigd Koninkrijk, twee naar Duitsland en de rest van de individuele kandidaten vertrekken naar Australië, Israël en Frankrijk.
 
NWO handelt in lijn met de maatregelen die het kabinet neemt in de aanpak van het coronavirus. Dit heeft gevolgen voor financieringsrondes, lopend onderzoek en beleid van NWO. NWO zorgt dat deze werkzaamheden niet stilvallen. De huidige omstandigheden vragen om gepaste maatregelen die per instrument zullen variëren. Dit betekent dat de onderzoekers die in deze ronde Rubicon-financiering ontvangen pas aan de slag gaan met hun onderzoek wanneer de situatie voor hen veilig is.
 

Feiten en cijfers

99 onderzoekers dienden een aanvraag in voor Rubicon, waarvan 44 vrouwen en 55 mannen. Het totale honoreringspercentage is 16,2 procent. Onder de vrouwen 18,2 procent en onder de mannen is het honoreringspercentage 14,5 procent. De meerderheid van de onderzoekers gaan 24 maanden naar het buitenland. In totaal gaan 13 Rubicon-onderzoekers voor 24 maanden naar het buitenland, een gaat 12 maanden, een vertrekt voor 15 maanden naar het buitenland en tot slot eentje 18 maanden.
 

Rubicon

Met een Rubicon-financiering kunnen wetenschappers tot 24 maanden onderzoek doen aan een buitenlandse onderzoeksinstelling. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kan NWO zo'n 60 jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van zeven miljoen euro, verdeeld over drie ronden). De toekenningen betreffen de eerste financieringsronde van 2020.
 
Door: Nationale Onderwijsgids