Universiteiten en musea onderzoeken wat er met koloniale collecties moet gebeuren

Een samenwerkingsverband van universiteiten en musea gaat de komende vier jaar grootschalig onderzoek doen naar de herkomst van koloniale collecties en wat er met deze collecties moet gebeuren. Dit gebeurt naar aanleiding van het advies van de Raad voor Cultuur om koloniale objecten zo snel mogelijk terug te geven. Dit meldt Nu.nl.

Het onderzoek krijgt een subsidie van 3,5 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en kan ook rekenen op 1 miljoen euro van deelnemende organisaties. Er worden elf wetenschappers aangesteld om de koloniale collecties van negen verschillende musea te inventariseren. Hoogleraar politieke geschiedenis aan de Vrije Universiteit Susan Legêne vertelt over het project: “We willen proberen algemene richtsnoeren te bedenken, samen met partners in herkomstlanden, voor wat je met hele categorieën objecten zou kunnen doen.”

Musea

Aan het project doen naast meerdere musea uit Indonesië ook het Museum Volkenkunde (Leiden), het Tropenmuseum (Amsterdam), het Rijksmuseum (Amsterdam), het Museum Vrolik (Amsterdam), het Museum Bronbeek (Arnhem) en de Universiteitsmusea van Utrecht en Groningen mee.

Door: Nationale Onderwijsgids