'Meer jongeren in de WW, minder mbo-vacatures in alle beroepen'

Het aantal jongeren dat in de WW terechtkwam is van januari tot eind oktober fors toegenomen. Ook het aantal mbo-vacatures liet in de eerste helft van 2020 een daling zien in alle beroepsgroepen. Dat blijkt uit de nieuwe Basiscijfers Jeugd die UWV en SBB gisteren publiceerden. Dit meldt SBB.

In de eerste tien maanden van het jaar is het aantal nieuwe WW-uitkeringen onder alle leeftijden met 42 procent gestegen. Voor jongeren is dit fors hoger. Daar groeide het aantal nieuwe WW-uitkeringen van 42.400 vorig jaar naar 89.500 dit jaar, een toename van 111 procent. 
 

Jongeren verliezen als eerste hun baan

De werkloosheid nam toe onder alle leeftijdsgroepen. Toch verliezen jongeren bij een krimp van de werkgelegenheid als eerste hun baan. Dit komt doordat zij vaak werken met een tijdelijk contract. Veel jongeren werken in de detailhandel, de horeca en de evenementenbranche. Deze sectoren werden hard getroffen. Tegelijkertijd: als de economie weer aantrekt zijn jongeren vaak de eerste die hiervan profiteren.
 

Meeste mbo-vacatures in Retail, Gastvrijheid en Zorg

Het aantal mbo-vacatures bedroeg in de eerste helft van 2020 ruim 230.000, een daling van 25 procent ten opzichte van diezelfde periode in 2019 (307.000). Veruit de meeste vacatures zijn er in Retail (44.400), Gastvrijheid (37.400), Zorg (28.300), Groothandel en internationale handel (16.200), Transport en logistiek (15.000), Technische installaties en systemen (13.300) en Metaal en metalektro (8.300).
 

Opgeleide vakmensen straks hard nodig

Het tekort aan stages en leerbanen voor mbo-studenten bedraagt momenteel 19.122, zo’n 4 procent van het totaal. Door de gedeeltelijke lockdown liggen sommige sectoren helemaal stil. Omdat praktijkleren cruciaal is voor mbo-studenten werkt SBB met beroepsonderwijs en bedrijfsleven aan oplossingen. Straks zijn deze opgeleide vakmensen hard nodig om de vrijgekomen vacatures in te vullen.
 

Basiscijfers Jeugd

Met de Basiscijfers Jeugd brengen SBB en UWV viermaal per jaar in kaart wat de ontwikkelingen zijn op de regionale arbeidsmarkt en welke initiatieven er zijn om jongeren naar werk dan wel opleiding te begeleiden. Daarnaast zijn via de digitale dashboards eenvoudig de ontwikkelingen per opleidingsniveau, regio en sector te volgen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids