Normal_lezen_vader_gezin_leren_kind4t45

Stichting Lezen, Stichting Taalvorming en het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) hebben nieuw materiaal ontwikkeld voor Opstapje, Opstap en VVE Thuis: Voorlezen met plezier. Door deze reeks activiteiten worden ouders zich bewuster van het belang van voorleesvaardigheden en -plezier. Voorlezen draagt bij aan een positieve houding van kinderen ten opzichte van lezen. Dit meldt het NJi.

Het is belangrijk dat ouders hun kinderen voorlezen, omdat het de taal- en cognitieve ontwikkeling van kinderen stimuleert. Ook is het goed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling, zoals het leren zich in te leven in anderen. Bovenal is voorlezen leuk en versterkt het de band tussen kind en ouder.
 
Met 'Voorlezen met plezier' helpen cursusleiders ouders te ontdekken hoe ze met meer plezier en vertrouwen kunnen voorlezen. Cursusleiders bekijken samen met ouders filmfragmenten van verschillende voorlezende ouders met hun kind. Door de werkvormen kijken de ouders goed naar de fragmenten en denken ze na over leesplezier en hun voorleesvaardigheden. Ook kunnen ouders ervaringen delen met andere ouders. De activiteiten zijn flexibel in te passen tijdens de ouderbijeenkomsten van Opstapje, Opstap en VVE Thuis. De Burgemeester de Vlugtschool in Amsterdam heeft meegedaan aan de pilot en is zeer positief over Voorlezen met plezier.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids