Normal_citotoets_test_eindtoets_basisonderwijs

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Deze week stond onder andere in het teken van de laatste eindexamens en verkeerde eindtoetsuitslagen voor achtstegroepers. 

Maandag: Veel steun voor petitie tegen renteverhoging op studielening

De druk op de Eerste Kamer om de verhoging van de rente op de studielening te dwarsbomen, neemt toe. Een petitie van oppositiepartij GroenLinks en studentenbelangenorganisatie ISO, Landelijke Studentenvakbond LSVB, scholierenorganisatie LAKS, CNV Jongeren en de Nationale Jeugdraad is binnen een week 100.000 keer ondertekend.
 

Dinsdag: 11 procent van de achtstegroepers heeft onjuiste uitslag eindtoets gekregen

11 procent van de achtstegroepers heeft een foutieve uitslag van de eindtoets gekregen. Dat heeft bij een aantal leerlingen mogelijk geleid tot een onjuist eindadvies van de basisschool voor het voortgezet onderwijs. De leerkrachten zullen een bijstelling van het schooladvies opnieuw moeten heroverwegen. Voor de middelbare scholen blijft onverminderd gelden dat zij het advies van de basisschool volgen, al dan niet aangepast. 
 

Woensdag: Wees een held, met elkaar!

Dit is het thema van de Week Tegen Pesten, van 23 tot en met 27 september 2019. Iedereen op school kan een bijdrage kan leveren aan het veiliger maken van een groep. Het hoeven geen grote (helden)daden te zijn. Door iets kleins te doen kun je ook helpen om pesten tegen te gaan. Iedereen die een positieve bijdrage levert aan de groep is een held: leraar én leerlingen.
 

Donderdag: urenuitbreiding voorschoolse educatie uitgesteld naar augustus 2020

De inwerkingtreding van de urenuitbreiding voorschoolse educatie wordt met zeven maanden uitgesteld van 1 januari naar 1 augustus 2020. Kinderopvangorganisaties zeggen meer tijd nodig te hebben. Zo moet het pedagogisch beleidsplan en het uurtarief aangepast en besproken worden met de oudercommissie en de ondernemingsraad. Ook moeten personeelscontracten aangepast worden en personeel aangenomen of bijgeschoold worden. Daarnaast moet er voldoende huisvesting gerealiseerd worden.
 

Vrijdag: Aantal examenklachten opnieuw gedaald, wel stijging inhoudelijke klachten

Het zit erop! De eerste eindexamenperiode is voorbij. Het LAKS heeft dit ruim 150.000 klachten binnengekregen, dat is voor de vierde jaar op rij een daling in het aantal klachten. Een verklaring is er niet echt: "Het zit in de examens zelf, het verschilt per jaar."
 
Door: Nationale Onderwijsgids