Mobiele telefoon uit het klaslokaal zorgt voor rust onder scholieren

Scholen kregen ruim een jaar geleden het advies om mobiele telefoons niet meer toe te laten in de klas. Scholen ervan sinds dat moment meer rust. Leerlingen zijn geconcentreerder aan het werk en docenten ervaren minder afleiding. De meeste scholen zien alleen niets in strengere landelijke regels. Dat meldt het AD.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap liet onderzoek doen naar e uitvoering en effecten van de landelijke afspraak om het gebruik van mobiele telefoons in de klas te beperken. D66 stelde onlangs een algeheel verbod voor, maar veel scholen bepalen liever zelf wat het beste werkt.

Afname van scholieren met een mobiele telefoon op school 

In het voortgezet onderwijs is een duidelijke afname te zien van het aantal scholieren dat naar school komt met een mobiele telefoon. Scholen in het speciaal basisonderwijs en het speciaal onderwijs merken niet veel veranderingen. Leerlingen namen daar al minder vaak een mobiele telefoon mee.

Handhaven van de regels 

De scholen hebben geen moeite met het handhaven van de regels. Scholieren blijken ook goed op de hoogte te zijn van de regels en de gevolgen bij een overtreding.

Positief effect op voortgezet speciaal onderwijs 

In het voortgezet speciaal onderwijs zijn de effecten van de afspraak erg positief. 53 procent van de scholen ziet daar een verbetering in de concentratie van de scholieren. 60 procent met een positiever schoolklimaat. Slechts 30 procent van de scholen ziet daadwerkelijk een verbetering in de leerprestaties.

Verlies van interactie 

Scholieren ervaren wel soms een verlies van autonomie en interactie. Vooral ouderejaars hebben moeite met de veranderingen. Een meerderheid van de scholen is tevreden met hoe het beleid nu is, toch zijn er ook scholen die graag strakke landelijke richtlijnen zien.

Demissionair staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs) is blij met de uitkomsten van dit onderzoek. “Meer aandacht voor de les en de leerlingen zijn socialer. In de klas geen mobieltjes meer zorgt voor een positief effect.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk