Normal_manon_sikkel

Manon Sikkel is de nieuwe Kinderboekenambassadeur van Nederland. De komende twee jaar zal zij zich inzetten voor meer leesplezier onder kinderen en jongeren. Op 10 april werd zij officieel benoemd tijdens het congres Lezen Centraal van Stichting Lezen in TivoliVredenburg. Ze ontving haar ambtsketen uit handen van haar voorgangers, Hans en Monique Hagen. Dit meldt Stichting Lezen.

Lezen is wat ons samenbrengt – dat is de boodschap die Manon Sikkel de komende twee jaar wil uitdragen als Kinderboekenambassadeur. “We zijn een land van lezers. Al onze kinderen lezen. Misschien nog niet zo veel als we zouden willen, maar we mogen er best trots op zijn dat er in Nederland zo veel initiatieven zijn om kinderen aan het lezen te krijgen en te houden. Lezen doe je niet alleen. Het zijn de verhalen die ons verbinden. Met vroeger en nu. En met elkaar.”
 
Manon Sikkel is de vijfde Kinderboekenambassadeur van Nederland. Eerder waren dat Jacques Vriens, Jan Paul Schutten en Monique en Hans Hagen. De Kinderboekenambassadeur wordt voor twee jaar aangesteld door Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met De Schrijverscentrale en Stichting CPNB.
 

Biografie Manon Sikkel

Manon Sikkel werd bekend met haar boeken over Elvis Watt, IzzyLove en Geheim Agent Oma. Ze won drie keer de Prijs van de Nederlandse Kinderjury, twee keer de Pluim van de Senaat, de Debuutprijs van de Jonge Jury en de Hotze de Roos-prijs. Ze studeerde af als taalpsycholoog en is daarnaast freelance journalist. 
 
Als Kinderboekenambassadeur wil ze door middel van lezingen, workshops en social media zo veel mogelijk mensen bereiken die zich als leesambassadeur willen inzetten voor leesbevordering. “Wereldwijd wordt er onderzoek gedaan naar hoe je kinderen aan het lezen kunt krijgen. En hoe ze er ook nog plezier in hebben. In Nederland doet Stichting Lezen daar op grote schaal onderzoek naar. Zo weten we dat het helpt om al heel vroeg te gaan voorlezen, maar ook om te blijven voorlezen. We weten dat kinderen rolmodellen nodig hebben. Dat boeken beschikbaar en zichtbaar moeten zijn. En we weten dat sociale interactie belangrijk is. Als Kinderboekenambassadeur hoop ik al die kennis te verbinden en te delen. Zodat we niet alleen een land van lezers zijn, maar ook een land van heel veel lezers!”
 

Geschiedenis

Sinds 2013 heeft Nederland een Kinderboekenambassadeur, geïnspireerd op het Britse Children’s Laureate, die inmiddels in meer dan tien landen bestaat. De Kinderboekenambassadeur vraagt aandacht voor kinderboeken in binnen- en buitenland en benadrukt dat (voor)lezen een groot verschil kan maken in het leven van jonge mensen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids